YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) vaatii Venäjää pysäyttämään hyökkäyksen Ukrainassa välittömästi. Oikeus on hyvin huolissaan Venäjän joukkojen voimankäytöstä Ukrainassa.
– Oikeus on syvästi huolissaan Venäjän voimankäytöstä, joka tuo mukanaan erittäin vakavia, kansainvälistä oikeutta koskevia kysymyksiä, perusteli tuomari Joan Donoghue.
Ukraina on syyttänyt Venäjän hyökänneen maahan muun muassa tekaistujen kansanmurhasyytösten varjolla. Ukrainan viranomaiset veivät jutun oikeuteen lähes heti hyökkäyksen alettua. Keskiviikon päätös asiasta oli vasta alustava kannanotto, lopullinen oikeuden päätös voi olla luvassa vasta vuosien päästä.
Kansainvälisen tuomioistuimen päätökset ovat sitovia, mutta toisaalta sillä ei ole mitään keinoja pakottaa valtioita niiden noudattamiseen.
Haagissa Hollannissa sijaitseva, vuonna 1945 perustettu Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on Yhdistyneiden kansakuntien tärkein oikeudellinen toimija.
Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen syyttäjä kävi Ukrainassa
Myös Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä Karim Khan on käynyt Ukrainassa ja keskustellut maan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa videoyhteyden välityksellä, ICC kertoi keskiviikkona.
Khan kehotti jo perjantaina osapuolia välttämään raskaiden aseiden käyttöä asutuskeskuksissa. Venäjä on sen jälkeen jatkanut iskujaan kaupunkeihin sekä ilmasta että tykistöllä.
Tutkinta Ukrainasta avattiin noin kaksi viikkoa sitten sen jälkeen, kun 40 sotarikostuomioistuimen jäsenmaata oli tukenut päätöstä. Tarkoituksena on tutkia mahdollisia sotarikoksia Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan noin kolme viikkoa sitten.
Sen paremmin Ukraina kuin Venäjäkään eivät kuulu sotarikostuomioistuimen jäsenmaihin, mutta Ukraina on antanut luvan sotarikosten tutkintaan siitä lähtien kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.