Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Valtioneuvoston linna menossa peruskorjaukseen ja ministeriöiden tilat uusiksi – hintalappu noin 290 miljoonaa

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa valtioneuvoston toimitilojen peruskorjausta. Alustava arvio rakennus- ja peruskorjausinvestoinneista on noin 290 miljoonaa euroa. Tavoite on aloittaa rakennustyöt ensi vuonna ja saada hanke valmiiksi vuonna 2029.

Hanke koskee Valtioneuvoston linnaa ja Kirkkokatu 14 -virastorakennusta. Myös samassa korttelissa sijaitseva Kirkkokatu 12 -paviljonkirakennus on tarkoitus peruskorjata.

Valtioneuvoston linnan sisäpihan siipi on määrä korvata laajemmalla uudisrakennuksella. Siipirakennus valmistui vuonna 1900 senaatin painotaloksi, ja sen tilalle kaavaillaan noin 10 000 neliömetrin rakennusta. Rakennukseen tulisi neuvottelu- ja työtiloja. Koko peruskorjauksen laajuus on noin 35 000 neliömetriä.

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden toimintaa kootaan yhteen niin kutsutulle valtioneuvosto-kampukselle. Samalla osasta nykyisistä ministeriörakennuksista voidaan luopua, jos niiden kiinteistöt todetaan valtiolle tarpeettomiksi. Näiden myyntihinnaksi arvioidaan tällä hetkellä noin 140 miljoonaa euroa. Päätöksiä siitä, mitkä tilat voitaisiin luovuttaa, ei ole vielä tehty.

Seuraavaksi alkaa laajan korjaushankkeen jatkosuunnittelu. Varsinainen investointipäätös tehdään ensi vuoden aikana, kun tarkemmat suunnitelmat ovat valmiit. Suunnitelman toteuttaminen vaatii budjettikäsittelyn ja useamman käsittelyn raha-asiainvaliokunnassa.

Portaikko, jossa Eugen Schauman ampui Bobrikovin

Valtioneuvoston linnan ensimmäinen osa, eli Senaatin talo, valmistui vuonna 1822. Sen nimi vaihdettiin Valtioneuvoston linnaksi vuonna 1918. Edellinen peruskorjaus alkoi vuonna 1974 ja valmistui vuonna 1996.

Peruskorjauksessa uudistetaan talotekniikkaa ja työskentelytiloja. Samalla parannetaan sekä rakennusten turvallisuutta että esteettömyyttä.

Hanke valmistellaan yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen, Museoviraston ja kaavoitusasioissa Helsingin kaupungin kanssa. Kyseessä on yksi keskeisimmistä paikoista Suomen valtion historiassa.

Senaatin talon pääportaikko tunnetaan yhdestä Suomen historian dramaattisimmista hetkistä. Siellä Eugen Schauman ampui kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin vuonna 1904.