Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Venäjä lopettaa viljan viennin liittolaismaihinsa suojellakseen kotimaan markkinoita

Venäjä on ilmoittanut lopettavansa väliaikaisesti viljan viennin Euraasian talousunionin maihin. Vientikiellon tarkoituksena on varmistaa ruuan riittävyys kotimaassa ja estää ruuan hinnan voimakas nousu.

Euraasian talousunioniin kuuluvat Venäjän lisäksi Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Valko-Venäjä, jotka kaikki ovat entisiä neuvostotasavaltoja ja Venäjän liittolaismaita.

Vientikielto koskee vehnää, ruista, ohraa, maissia ja säilörehua. Kielto on voimassa kesäkuun loppuun.

Viljan vientikiellon takana ovat Venäjään Ukrainan sodan takia kohdistuvat tiukat pakotteet, jotka rajoittavat monien tuotteiden saantia maahan. Monissa venäläisissä ruokakaupoissa on sodan alettua otettu käyttöön rajoituksia sen suhteen, kuinka paljon tiettyjä tuotteita saa ostaa.

Venäjän hallitus ilmoitti myös lopettavansa sokerin viennin kolmansiin maihin elokuun loppuun asti. Sokerin hinta Venäjällä on noussut sodan aikana tuntuvasti, mutta viranomaiset vakuuttivat viikonloppuna, että sokerista ei ole maassa pulaa. Maanantaina viranomaiset määräsivät tarkistuksia sokerintuottajien tiloihin sen varmistamiseksi, ettei sokerivarastoja pantata tarkoituksella hintojen nostamiseksi.

Paikallismedian mukaan Kazakstanissa ja Kirgisiassa sokerin hinta on kaksinkertaistunut ja sitä on vaikea löytää kaupoista.

Useat kansainväliset järjestöt ovat varoittaneet Venäjän hyökkäyksen seurauksista maailman ruokahuollolle. Sekä Venäjä että Ukraina ovat merkittäviä viljan viejiä, mutta sodan takia suuri osa Ukrainan viljasadosta uhkaa jäädä korjaamatta tai istuttamatta.