Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Venäjä iski lähellä Puolan rajaa, saarretussa Mariupolissa lasketaan kuolonuhreja ja Kiova valmistautuu puolustautumaan

Mariupolin kerrottiin viikonloppuna olevan katastrofin partaalla, kun ruoka- ja vesivarastot hupenevat eikä apu pääse perille.

Venäjä iski sunnuntaina sotilastukikohtaan lähellä sotilasliitto Natoon ja EU:hun kuuluvan Puolan rajaa. Paikallisviranomaisen mukaan ilmaiskuissa lähellä Lvivin kaupunkia kuoli yhteensä 35 ihmistä ja haavoittui yli 130.

Venäjän puolustusministeriö väitti sunnuntaina surmanneensa iskussa "ulkomaalaisia palkkasotureita" ja tuhonneensa "ulkomaalaisia aseita" ja kertoi suuremman uhriluvun kuin Ukrainan viranomaiset. Lausunnon todenperäisyyttä ei ole voitu vahvistaa.

Viikonlopun aikana kuolonuhreja laskettiin myös Venäjän joukkojen saartamassa satamakaupunki Mariupolissa. Paikallishallinto ilmoitti sunnuntaina, että Venäjän iskujen seurauksena lähes 2 200 kaupungin asukasta on kuollut.

Avustusjärjestöjen mukaan Mariupolia uhkaa humanitaarinen katastrofi. Kansainvälinen media kertoi paikallisviranomaisten tiedottaneen sunnuntaina, että kaupungin ruoka- ja vesivarastot ovat lähes tyhjillään.

Alueelle on yritetty toimittaa avustuskuljetuksia, mutta toistaiseksi tuloksetta. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi kansainvälisten medioiden mukaan sunnuntaina Ukrainan televisiossa, että avustuskuljetus ei edelleenkään ollut päässyt perille Venäjän tulituksen vuoksi. Uusi yritys on luvassa jälleen maanantaina.

Vereshtshuk kertoi, että yhteensä 140 000 ihmistä on evakuoitu taistelualueilta eri puolilta maata. Sunnuntaina evakuoituja oli yhteensä tuhansia.

Kiova valmistautuu puolustautumaan

Sodan ensimmäisten kahden viikon aikana Venäjän joukot keskittyivät Ukrainan itäisiin ja eteläisiin osiin. Viime päivinä joukot ovat siirtyneet kohti maan keskiosia ja iskeneet esimerkiksi Dnipron kaupunkiin.

Pääkaupungissa Kiovassa taistelut ovat käyneet kiivaina esikaupunkialueilla. Tiet ovat olleet auki ainoastaan etelän suuntaan, ja presidentin kanslian mukaan kaupunki valmistautuu vimmaiseen puolustautumiseen.

Alueelle on pantu pystyyn tarkastuspisteitä ja ruokaa ja lääkkeitä on kerätty varastoon.

Britannian puolustusministeriö tiedotti lauantaina, että Venäjän joukot olivat tuolloin noin 25 kilometrin päässä Kiovasta ja kaupungin pohjoispuolella ollut kolonna oli hajonnut. Tämä on tulkittu vahvistukseksi epäilyille siitä, että Venäjä suunnittelee Kiovan saartamista.

Paikan päällä oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi viikonloppuna Ukrainan armeijan puolustautuvan sekä itä- että länsipuolella kaupunkia. Ukrainan sotilaat sanoivat toimittajalle, että he uskovat Venäjän yliarvioineen omat resurssinsa ja aliarvoineen vastustajansa resurssit.

YK: Sotaa paenneita on jo lähes 2,7 miljoonaa

Paikallisen kuvernöörin mukaan yhdeksän ihmistä kuoli viikonloppuna venäläisten pommituksissa Mykolajivin satamakaupungissa lähellä Odessaa. Iskuista on kerrottu viikonlopun aikaan myös idässä Donbassissa alueilla, jotka eivät ole Venäjän tukemien separatistien hallussa.

Ukrainasta paenneiden ihmisten määrä jatkoi viikonloppua nousuaan. YK:n viimeisimmän arvion mukaan lähes 2,7 miljoonaa ihmistä on lähtenyt maasta Venäjän hyökkäyksen alettua. Suurin osa on mennyt Puolaan.

Paavi Franciscus vaati sunnuntaina Vatikaanissa väkivaltaisuuksien lopettamista ja tuomitsi erityisesti lapsiin kohdistuvan aggression.

Myös sotilaalliset menetykset ovat olleet mittavia. Ukraina ja Venäjä ovat ilmoittaneet kuolinlukuja, jotka eivät täsmää toisiinsa.