Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Venäjän iskussa sotilastukikohtaan Länsi-Ukrainassa on kuollut useita, kymmeniä haavoittunut, kertovat paikallisviranomaiset

Ukrainassa useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut Venäjän iskussa sotilastukikohtaan Lvivin kaupungin lähellä maan länsiosassa, kertovat paikallisviranomaiset.

Paikallisviranomaisten mukaan kuolleita olisi yhdeksän ja haavoittuneita liki 60.

Ukrainan puolustusministerin mukaan tukikohdassa työskentelee ulkomaisia sotilaskouluttajia. Heti ei kuitenkaan ollut selvää, olivatko nämä paikalla tukikohdassa, kun sinne hyökättiin tai onko heitä uhrien joukossa.

Yleisradioyhtiö BBC :n mukaan tukikohdan alue on noin 390 neliökilometrin suuruinen ja sinne voidaan majoittaa vajaat 1 800 ihmistä. Tiedossa ei ole, kuinka paljon ihmisiä tukikohdassa oli, kun sinne hyökättiin.

BBC:n Lvivissä olevan toimittajan Hugo Bachegan mukaan hyökkäystä tukikohtaan osattiin kuitenkin odottaa, joten on todennäköistä, että sieltä oli evakuoitu väkeä.

Sotilastukikohta on toiminut niin sanottujen IPSC-joukkojen koulutuskeskuksena. IPSC perustettiin vuonna 2007 kouluttamaan Ukrainan joukkoja erityisesti rauhanturvatoimintaan. Siellä pidettiin myös sotilasliitto Naton jäsenmaiden kanssa yhteisiä harjoituksia.

Vielä helmikuun alussa tukikohdassa otetuissa kuvissa näkyy Yhdysvaltain armeijan sotilaskouluttajia ottamassa osaa harjoituksiin yhdessä Ukrainan sotilaiden kanssa, kertoo BBC.

Läheisestä Lvivin kaupungista on tullut tärkeä keskus, jonka kautta Ukrainaan kuljetetaan sekä humanitaarista apua että sotilasapua.

Myös Ivano-Frankivskin kaupungin lentokentälle Lvivin eteläpuolella on hyökätty, kertoo kaupungin pormestari. Kaupunki sijaitsee toista sataa kilometriä etelään Lvivistä.

Venäjä yrittää piiritystä idässä

Britannian puolustusministeriö kertoi sunnuntaina tilannekatsauksessaan Twitterissä , että Venäjän joukot aikovat piirittää Ukrainan joukot maan itäosassa etenemällä Harkovan suunnasta pohjoisessa ja Mariupolin suunnasta etelässä.

Puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot yrittävät kiertää Mykolaivin satamakaupungin pyrkiessään etenemään länteen kohti Odessaa.

Venäjän joukkojen kohtaama vastarinta on ollut kovaa, ja ne joutuvat maksamaan etenemisestään kovan hinnan, tilannekatsauksessa sanottiin.

Mariupoliin yritetään saada apua

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videopuheessaan , että humanitaarista apua on tulossa Mariupoliin sunnuntaina iltapäivällä. Presidentin mukaan lauantaina Mariupoliin lähtenyt avustussaattue joutui jäämään yöksi Berdjanskiin reitin hankaluuden vuoksi.

Satamakaupunki Mariupol on kärsinyt pahoin venäläisjoukkojen piirityksestä ja tulituksesta. Kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan kuollut alle kahden viikon aikana yli 1 500 siviiliä eikä ihmisiä ole saatu evakuoitua kaupungista.

Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan evakuointeja on tarkoitus jatkaa myös muista kaupungeista sunnuntaina.

Venäjä syyttää Ukrainaa Mariupolin tilanteesta

Venäjä on puolestaan kutsunut Ukrainan humanitaarista tilannetta "katastrofaaliseksi" useissa kaupungeissa. Venäjä ei itse käytä aloittamastaan sodasta lainkaan termiä sota, vaan maa kutsuu sitä "sotilaalliseksi erityisoperaatioksi".

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa infrastruktuurin tuhoamisesta siten, että siviilit jäävät vaille sähköä, vettä, ruokaa ja lääkkeitä. Ukrainan kanta on, että Venäjä on häirinnyt evakuointiyrityksiä eikä ole pitänyt kiinni sovituista tulitauoista. Erityisesti Mariupolin kaupungissa tilanne on myös avustusjärjestöjen mukaan erittäin kriittinen, eikä apua ole saatu perille.

Myös Venäjä on sanonut Mariupolin tilanteen olevan erityisen huono, mutta Venäjä syyttää Ukrainan "nationalisteja" satojentuhansien siviilien "pitämisestä ansassa" saarretussa kaupungissa.

Alueelta on useaan otteeseen raportoitu Venäjän kohdistaneen iskujaan siviilikohteisiin. Guardian kertoi lauantaina illalla uutistoimisto Reutersin uutisoineen, että tuoreissa satelliittikuvissa näkyy siviili-infrastruktuurille ja -rakennuksille pommituksissa aiheutuneita mittavia vahinkoja.

BBC: Venäläisjoukot nimittäneet Melitopoliin uuden pormestarin kaapatuksi uskotun tilalle

Ukrainan Melitopolin kaupunkiin on nimitetty uusi pormestari kaapatuksi uskotun pormestarin tilalle, kertovat BBC ja CNN . BBC:n mukaan nimitys olisi venäläisjoukkojen toteuttama.

Uudeksi pormestariksi nimitetty entinen kaupunginvaltuuston jäsen Halyna Danyltshenko kertoi BBC:n mukaan paikalliskanavalla aikovansa perustaa "kansankomitean" johtamaan kaupunkia.

Zelenskyi kertoi videopuheessaan, että Venäjä yrittää luoda Ukrainaan "komiteoita" maan laillista hallintoa vastaan. Hän varoitti ukrainalaisia, jotka tarttuvat venäläisvalloittajien ehdotuksiin paikallisten nukkehallitusten luomisesta.

– Jos joku tarttuu valloittajien ehdotusten houkutukseen, allekirjoittaa samalla oman tuomionsa. Tuomio on seurata yli 12 000:ta valloittajaa, jotka eivät ymmärtäneet ajoissa, miksi Ukrainaan ei kannata tunkeutua, hän kertoi puheessaan viitaten Ukrainan ilmoittamaan venäläisten sotilaiden kuolonuhrien määrään.

Ukrainan ulkoministeriö kertoi perjantaina venäläisjoukkojen kaapanneen Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin. Ukrainan presidentti Zelenskyi kertoi tuolloin pitävänsä kaappausta rikoksena demokratiaa vastaan ja vaatii Fedorovin välitöntä vapauttamista.

Ukraina sanoo Venäjän suunnittelevan kansanäänestystä Hersoniin

Ukrainan viranomaiset syyttivät Venäjää lauantaina tekaistun kansanäänestyksen järjestämisestä Hersonin kaupungissa Venäjä-mielisen "kansantasavallan" luomiseksi. Venäjän joukot saivat haltuunsa 290 000 asukkaan Hersonin kolmepäiväisen saarron jälkeen.

Kaupunki oli ensimmäinen, joka jäi venäläisvallan alle Venäjän aloitettua hyökkäyksensä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tviittasi asiasta lauantaina sanoen, että koska Venäjälle ei ole lainkaan tukea, äänestys olisi täysin lavastettu. Hän vaatii vakavia sanktioita Venäjää vastaan, jos maa edistää suunnitelmaansa.

– Herson on ja tulee aina olemaan Ukrainaa, hän kirjoitti.

Ulkoministeri vertasi Hersonia vuoden 2014 Krimin valtaukseen ja kutsui suunnitelmaa saman käsikirjoituksen mukaiseksi. Tuolloin Venäjä järjesti kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä sijoitettuaan joukkojaan alueelle.

Ukrainan oikeusasiamies Lyudmyla Denisova kirjoitti Telegramissa, että Venäjän joukot ovat soittaneet aluehallinnon päättäjille ja käskeneet äänestää suunnitelman puolesta. Denisovan mukaan kansanäänestys olisi joka tapauksessa laiton miehitetyllä alueella, sillä Ukrainan lain mukaan aluekiistat voidaan ratkaista vain kansallisella äänestyksellä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.