Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

HS:n kysely: Suomalaiset tuomitsevat Venäjän sotatoimet liki yksimielisesti, ja valtaosa tukee pakolaisten vastaanottamista sekä Venäjän vastaisia talouspakotteita

Suomalaiset tuomitsevat Venäjän sotatoimet lähes yksimielisesti, kertoo Helsingin Sanomien teettämä kysely . Kyselyn mukaan kaikkiaan 96 prosenttia suomalaisista pitää Venäjän sotatoimia täysin tuomittavina. Osin tuomittavina Venäjän toimia pitää kaksi prosenttia ja vastaajista alle puoli prosenttia antoi täyden hyväksyntänsä Venäjän sotatoimille.

Aseavun antaminen Ukrainalle puolestaan jakoi kyselyyn vastanneita, joista 51 prosenttia oli sitä mieltä että Suomen pitäisi antaa Ukrainan hallitukselle suoraa aseapua. Vastaajista neljännes ei osannut sanoa kantaansa. Aseavun antamista vastusti hieman alle neljännes vastaajista.

Aseavun antaminen Ukrainalle sai tukea etenkin kokoomuksen kannattajilta (64 prosenttia) ja myös muiden puolueiden kannattajista yli puolet oli aseavun kannalla. Vain keskustan ja vasemmistoliiton kannattajien joukossa kannatus aseavulle jäi alle puoleen vastaajista.

Hallitus päätti aseellisen avun lähettämisestä Ukrainaan maanantaina, jolloin kysely oli jo käynnissä.

Vahva tuki talouspakotteille

Suomalaisten tuki EU:n Venäjään kohdistuviin talouspakotteisiin on vahva, siinäkin tapauksessa vaikka niistä olisi haittaa Suomelle. Kaikkiaan 84 prosenttia vastaajista antoi hyväksyntä talouspakotteille. Vain viisi prosenttia vastaajista vastusti talouspakotteita.

Myös ukrainalaisten pakolaisten vastaanottaminen sai kyselyssä enemmistön tuen. Kyselyn mukaan suomalaisista yli kolme neljännestä on sitä mieltä, että Suomen pitäisi ottaa Ukrainasta merkittäviäkin määriä pakolaisia jos tilanne niin vaatii.

Kyselytutkimus toteutettiin 28. helmikuuta ja 1. maaliskuuta välisenä aikana, ja siihen osallistui 1 041 vastaajaa. Kyselyn toteutti Kantar TNS Gallup Kanava -internetpaneelissa.

Suomalaisten Nato-kanta muuttui Ylen kyselyssä

Ylen maanantaina julkaiseman kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. Natoon liittymistä kannatti kyselyssä 53 prosenttia, 28 prosenttia vastusti ja 19 prosenttia oli kannastaan epävarmoja.

Muutos suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen on historiallinen. Ylen mukaan jäsenyyden kannattajien määrä nousi 34 prosenttiyksikköä vuodesta 2017, jolloin Yle kysyi asiaa edellisen kerran. Silloin jäsenyyden kannalla oli vain 19 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimus selvitti suomalaisten Nato-kantoja edellisen kerran tammikuussa MTV:n uutisten kyselyssä. Silloin jäsenyyden kannalla oli 30 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimus toteutti Ylen kyselyn viime viikolla samaan aikaan, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kyselyn tietojen kerääminen aloitettiin Ylen mukaan päivää ennen Venäjän hyökkäystä.

Kyselyyn vastasi 1 382 ihmistä. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.