Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 3,3 prosenttia – ohitti koronaa edeltävän tason

Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 3,3 prosenttia ohittaen koronaa edeltävän tason, kertoo Tilastokeskus. Kasvu käynnistyi toisella vuosineljänneksellä ja jatkui vahvana vuoden loppuun asti.

Loka-joulukuussa työpäiväkorjattu bruttokansantuote nousi 2,9 prosenttia vuoden takaisesta. Heinä-syyskuussa kasvu ylsi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,5 prosenttiin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi kommentissaan, että ennakoivat mittarit kuten teollisuuden ja kuluttajien luottamus viittaavat kasvun jatkumiseen nyt alkuvuonna, vaikka koronarajoitukset ovat heikentäneet tilannetta palvelualoilla.

– Ukrainan ja Venäjän välinen sota on noussut uudeksi haitaksi myös taloudelle, koska se vaikeuttaa ulkomaankauppaa ja vaikeuttaa monien yritysten toimintaa, Kuoppamäki varoittaa.

Hänen mukaansa Suomen talouskasvu todennäköisesti hidastuu sodan vuoksi. Kokonaisvaikutusten arviointi on tässä vaiheessa kuitenkin vielä vaikeaa.

Kasvu ei tuottanut suuria yllätyksiä

Kuoppamäki kirjoittaa, että viimeisen vuosineljänneksen kasvu ei tuottanut suuria yllätyksiä. Suomen talous pysyi selkeässä kasvussa koronapandemiasta huolimatta, ja lukemaa voi pitää positiivisena uutisena.

Loppuvuonna bruttokansantuotteeseen vaikutti viennin voimakas lisääntyminen. Viennin määrä kasvoi loka-joulukuussa 7,1 prosenttia ja tuonnin määrä 3,8 prosenttia heinä-syyskuun tasolta.

Investoinnit kasvoivat 3,0 prosenttia ja yksityinen kulutus 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Sen sijaan julkiset kulutusmenot vähenivät 0,2 prosenttia.

Viennin arvo nousi viidenneksellä

Viennin yhteenlaskettu arvo nousi viime vuonna 20 prosenttia ja tuonnin arvo 22 prosenttia toissa vuoteen verrattuna, kertoo Tulli. Tammi-joulukuussa kauppataseen alijäämää kertyi 3,9 miljardia euroa, mikä oli 1,6 miljardia euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kauppataseen ylijäämä suureni viime vuonna metsäteollisuudessa. Teollisuuden koneiden ja laitteiden kaupan ylijäämä pieneni vuoden takaisesta.

Sen sijaan alijäämä suureni malmien ja metalliromun, energiatuotteiden sekä sähköteknisten koneiden ja laitteiden kaupassa.

Energian hintojen nousu näkyi joulukuussa

Energian hintojen nousu näkyi erityisesti loppuvuonna. Joulukuussa raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvo nousi 44 prosenttia. Sekä tuontihinnat että -määrät nousivat. Sähkön tuonnin arvo nelinkertaistui tuontihintojen ja -määrien noustua.

Suomen tavaraviennin arvo kohosi joulukuussa viidenneksellä vuoden takaisesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 7,3 miljardia euroa. Viennin volyymi laski 5,7 prosenttia, mutta vientihinnat nousivat 28,5 prosenttia.

Tuonnin arvo nousi joulukuussa lähes 50 prosenttia ja oli 7,6 miljardia euroa. Tuontihinnat nousivat yli kolmanneksella ja määrä runsaat 10 prosenttia.