Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkonen: Ranskan vetäytymisellä ei ole suoria vaikutuksia suomalaisten osallistumiseen Mali-operaatioissa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että Ranskan vetäytymisellä ei ole suoria vaikutuksia suomalaisten Mali-operaatioihin osallistumiseen. Suomalaisia sotilaita osallistuu Länsi-Afrikan Malissa YK:n rauhanturvaoperaatio Minusmaan ja Euroopan unionin EUTM Mali -koulutusoperaatioon.

Puolustusvoimien mukaan suomalaisten kokonaisvahvuus Mali-operaatioissa on tällä hetkellä 16 henkilöä.

Suomi seuraa tilanteen kehittymistä tarkkaan. Kaikkosen mukaan myöhemmin kevään aikana jouduttaneen harkitsemaan uudestaan aiempaa ajatusta siitä, että Suomi laajentaisi osallistumistaan Mali-operaatioihin.

– Meillähän on ollut sinänsä harkinnassa, että voisimme vahvistaa osallistumistamme tuolla alueella, mutta emme ole panneet sitä toistaiseksi täytäntöön, Kaikkonen sanoi.

Ranska liittolaisineen on ilmoittanut aloittavansa joukkojensa vetämisen Länsi-Afrikan Malista miltei kymmenen vuoden jälkeen. Päätös koskee sekä Ranskan Barkhane-operaatiota Sahelissa että eurooppalaista Takuba-operaatiota. Uutistoimisto AFP:n nimettömän ranskalaislähteen mukaan Ranska jatkaa lähtönsä jälkeen jonkin aikaa Minusman ja EUTM:n tukemista.

YK selvittää vetäytymisen seurauksia omaan operaatioonsa

Ranskan vetäytyminen vaikuttaa myös YK:n rauhanturvaoperaatioon, Minusman tiedottaja Olivier Salgado kertoi uutistoimisto AFP:lle torstaina. Salgadon mukaan YK selvittää nyt vetäytymisen seurauksia ja ryhtyy tarvittaviin toimiin sopeutuakseen.

Minusman verkkosivulla kerrotaan, että sillä on Malissa noin 12 000 sotilasta. YK:n mukaan operaatiossa on ollut enemmän kuolonuhreja kuin missään muussa YK:n rauhanturvaoperaatiossa maailmassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Sahelin aluetta tuntevat asiantuntijat sanovat, että Ranskan vetäytyminen merkitsee Ranskan ja Euroopan vaikutusvallan heikkenemistä Afrikassa, mikä avaa ovia muille ulkovalloille. Esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Turkki saattavat löytää tilanteesta uusia mahdollisuuksia.

Denis Tull saksalaisesta ulkopolitiikan ja turvallisuuden tutkimusinstituutista SWP:stä kutsuu vetäytymistä "strategiseksi häviöksi". Hän sanoo Ranskan vetäytymisen olleen jihadistien tavoitteena.

EU-operaation tulevaisuus epäilyttää

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi torstaina toimittajille unionin odottavan Malin juntalta takeita ehdoille, joiden pitäisi täyttyä, jotta EU jatkaisi koulutusoperaatiotaan maassa. Hänen mukaansa vastaus on tulossa lähipäivinä.

EU:n Mali-operaatioiden tulevaisuus on herättänyt epäilyksiä siitä lähtien, kun sotilasjuntta otti vallan Malissa viime vuonna.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht ilmoitti torstaina suhtautuvansa epäilevästi ajatukseen, että Saksa jäisi osaksi EU:n koulutusoperaatiota. Hän huomautti, että Ranskan päätöksellä on "tietenkin" vaikutuksia myös kumppaneihin.

Wagner-joukot huolestuttavat Haavistoa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan se, että Malin hallinto on hyväksynyt venäläiset Wagner-palkkasotilasjoukot osaksi omaa turvallisuusrakennettaan, on lisännyt riskejä maassa.

– Emme tiedä, minkä komennon alla ja minkä ohjeiden mukaan Wagner-joukot toimivat. Tämä lisää epävarmuutta alueella, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa.

Haaviston mukaan Malin epäselvä tilanne saattaa johtaa siihen, että YK:n ja EU:n operaatiot maassa päättyvät.

– Jos turvallisuustilanne heikkenee ja Malin hallituksen kanta näiden eri operaatioiden mandaatteihin pysyy epäselvänä ja tulee niiden välisiä ristiriitoja, niin silloin tietysti oleminen siellä käy mahdottomaksi. Tätä seurataan nyt hyvin tarkkaan, Haavisto sanoi.

– Mikäli EU-operaatio loppuu siellä, totta kai silloin suomalaiset vedetään myöskin pois, hän jatkoi.

– Eletään varmaan kriittisiä päiviä tämän osalta, että voidaanko jatkaa vai onko lähdettävä. Kaikki riippuu nyt Malin uudesta hallinnosta ja heidän kannanotoistaan.