Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ilmastonmuutospaneeli IPCC kokoontuu hyväksymään raportin ilmastonmuutoksen vaikutuksista

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC aloitti tänään virtuaalisen kokouksen, jossa on määrä hyväksyä raportti ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Kokous jatkuu ensi viikon perjantaihin, ja raportin hyväksyntää odotetaan sen päätteeksi.

– Tarve raportille ei ole koskaan ollut suurempi, koska panokset eivät ole koskaan olleet kovemmat, IPCC:n puheenjohtaja Hoesung Lee sanoi suorassa videolähetyksessä.

Raportissa todennäköisesti varoitetaan ilmastonmuutoksen vaikutusten kiihtyvän, vaikka hiilipäästöt saataisiinkin nopeasti kuriin, kertoo uutistoimisto AFP.

AFP:n viime vuonna näkemän varhaisen luonnoksen mukaan raportissa korostetaan myös sopeutumisen tarvetta niihin seurauksiin, joita ei voida enää välttää. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi valmistautumista äärimmäiseen kuumiin lämpötiloihin ja myrskytulviin.

– Vaikka löytäisimme ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, tarvitsemme edelleen ratkaisuja, jotka auttavat meitä sopeutumaan, sanoi AFP:lle tutkija Alexandre Magnan Pariisin kestävän kehityksen ja kansainvälisten suhteiden instituutista (IDDRI).

Raportin tekemiseen osallistunut Magnan ei kommentoinut sen löydöksiä.

Yhteenveto raportista on määrä julkistaa 28. helmikuuta.

Huhtikuussa raportti päästöjen hillitsemisestä

Hyväksyntää odottava raportti on toinen osa IPCC:n kuudennetta ilmastonmuutoksen arviointiraporttia.

Elokuussa julkaistu ensimmäinen osaraportti käsitteli ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä taustaa. Siinä todettiin, että maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella.

Huhtikuussa julkaistava kolmas osaraportti puolestaan keskittyy ilmastonmuutoksen hillintään ja tutkii vaihtoehtoja hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi sekä hiilen poistamiseksi ilmakehästä.

Nyt hyväksyttävän osaraportin odotetaan syventyvän muun muassa siihen, kuinka ilmastonmuutos syventää jo valmiiksi eriarvoisia asetelmia alueiden ja kansakuntien välillä.

Lisäksi raportissa nostetaan AFP:n mukaan todennäköisesti esiin myös vaarallisia "keikahduspisteitä", lämpötilan käännekohtia, joista seuraa peruuttamattomia ja mahdollisesti katastrofaalisia muutoksia.

Jotkut keikahduspisteistä, kuten ikiroudan sulaminen, voisivat jo yksinään kiihdyttää ilmastonmuutosta.

---

Juttua korjattu klo 11.10: Toisin kuin jutussa aiemmin annettiin ymmärtää, raportin hyväksymistä ei odoteta vielä tänään.