Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ICJ määräsi Ugandan maksamaan Kongolle korvauksia pari vuosikymmentä sitten tapahtuneen sodan takia

YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) määräsi keskiviikkona Ugandan maksamaan Kongon demokraattiselle tasavallalle korvauksia pari vuosikymmentä sitten käydyn sodan takia.

Tuomioistuimen määräämä korvaussumma oli 325 miljoonaa dollaria eli noin 284 miljoonaa euroa. Päätös oli vain murto-osa Kongon vaatimuksesta, joka oli 11 miljardia dollaria eli noin 9,6 miljardia euroa. Korvauksia Kongo vaati vuosina 1998–2003 käydyn tuhoisan konfliktin takia.

Suurin osa korvauksista Ugandan on päätöksen mukaan maksettava kuolemien, vammautumisten ja seksuaalisen väkivallan takia. Lisäksi korvauksia maksetaan omaisuusvahingoista sekä luonnonvaroille ja luonnolle aiheutetuista vahingoista. Konfliktin aikana Kongosta ryöstettiin koltaania, jota käytetään puhelimien ja tietokoneiden valmistuksessa, sekä muita raaka-aineita.

ICJ myönsi, että Uganda oli syyllinen "merkittävään osaan" sodan uhreista. Kuitenkin tuomareiden mukaan Kongolla ei ollut riittäviä todisteita 180 000 siviilin kuolemasta, joiden perusteella Kongo korvauksia haki.

– Tuomioistuin katsoo, että sille esitetyt todisteet viittaavat siihen, että Ugandan korvauksia koskevien kuolemien määrä putoaa 10 000–15 000:een, sanoi päätuomari Joan Donoghue.

ICJ luotti päätöstä tehdessään YK:n sekä asiantuntijoiden lukuihin. Donoghue kuitenkin lisäsi, että saatavilla ei ole yksityiskohtaisia todisteita tietyistä tapahtumista tuhoisan sodan aikana syrjäisillä alueilla pari vuosikymmentä sitten.