Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Maailman terveysjärjestö: Pandemian loppu häämöttää Euroopassa

Kaksi vuotta pandemian alkamisesta näyttää vihdoin siltä, että koronaviruspandemia helpottuu pian Euroopassa, Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi torstaina.

Helpotusta tuovat korkea rokotuskattavuus, lievempi virusmuunnos omikron sekä siirtyminen kevääseen, järjestön Euroopan-johtaja Hans Kluge sanoi. Hän vertasi kevääksi ennustamaansa hiljaista kautta pandemiassa tulitaukoon, joka saattaa tuoda pysyvän rauhan Eurooppaan.

Klugen mukaan on mahdollista, että tulee jopa omikronia tartuttavampia virusmuunnoksia. Hän arvioi silti, että ne eivät johtaisi sellaisiin rajoituksiin kuin viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana on nähty.

Rokottamista on yhä jatkettava

– On mahdollista reagoida uusiin muunnoksiin, joita väistämättä tulee, ilman että asetetaan sellaisia häiritseviä toimenpiteitä joita tarvitsimme aiemmin, sanoi Kluge.

– Tämä ei tarkoita että pandemia olisi nyt kokonaan ohi, mutta on mahdollisuus saada tartunnat hallintaan, hän lisäsi.

Klugen mukaan rokottamista on kuitenkin jatkettava ja uusia virusmuunnoksia pidettävä silmällä. Myös maskeja ja turvavälejä kannattaa yhä käyttää riskiryhmäläisten suojelemiseksi, hän painotti.

Helposti tarttuva omikronmuunnos leviää yhä nopeasti Euroopassa. Monet maat, mukaan lukien Tanska, Ranska, Irlanti ja Britannia, ovat suurelta osin luopuneet koronarajoituksista korkeista tartuntaluvuista huolimatta.