Pohjoismaisen pankkikonsernin Nordean liikevoitto nousi loka-joulukuussa 1,3 miljardiin euroon vuoden takaisesta vajaasta miljardista eurosta. Koko vuoden liikevoitto parani 67 prosenttia ja oli noin viisi miljardia euroa.
Muun muassa asuntolainat nousivat viime vuonna ennätystasolle. Asuntoluottojen määrä kasvoi kuusi prosenttia.
– Asuntomarkkinnat olivat aktiivisia erityisesti suurissa kaupungeissa kaikissa neljässä Pohjoismaassa, kertoi konsernijohtaja Frank Vang-Jensen STT:lle.
Euroalueen inflaatio nousi tammikuussa 5,1 prosenttiin, mikä on euroajan ennätys. Euroopan keskuspankki on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei se nosta ohjauskorkojaan vielä tänä vuonna.
– Meidän täytyy valmistautua korkeampiin korkoihin. Ajoitusta on kuitenkin erittäin vaikea määritellä, Vang-Jensen sanoo.
Hänen viestinsä asuntolainaa hakeville on, että tarvitaan taloudellisia puskureita koron nousun varalta.
– Jos olet valmistautunut korkojen nousuun, silloin kaiken pitäisi olla hyvin, Vang-Jensen painottaa.
Keskimääräinen asiakas kirjautuu kerran päivässä sovellukseen
Nordea kertoo kasvattaneensa viime vuonna markkinaosuuksiaan Pohjoismaissa kautta linjan. Asuntoluottojen lisäksi luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille nousi viime vuonna ennätystasolle. Hoidossa oleva varallisuus kasvoi 17 prosenttia, joka on myös ennätys.
Digitaalisissa palveluissa kirjautumisten kuukausittainen määrä kasvoi 22 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Kehitys on nopeata.
– Keskimääräinen asiakas kirjautuu mobiilisovellukseemme kerran päivässä kaikissa maissa, Vang-Jensen kertoo.
Hänen mukaansa asiakkaat todella pitävät digitaalisista ratkaisuista, sillä he saavat pankkipalveluja milloin haluavat ja missä tahansa he ovat.
Kaikilla, etenkään monilla vanhemmilla ihmisillä, ei ole tarvittavia taitoja digitaalisessa maailmassa. Vang-Jensen kertoo, että Nordea tekee kaikkensa auttaakseen heitä. Hän huomauttaa kuitenkin, että yhteiskunnassa muutosta digitaalisuuteen ei voi pysäyttää.
– Meidän täytyy auttaa asiakkaitamme löytämään keinot, joilla he voivat käyttää digitaalisia ratkaisuja, hän sanoo.
Tavoitteet saavutettiin etuajassa
Vang-Jensenin mukaan Nordea saavutti vuodelle 2022 asettamansa taloudelliset tavoitteet vuoden etuajassa. Kaikki liiketoiminta-alueet ovat yltäneet jo omiin tavoitteisiinsa.
– Kuvailisin nykyistä tilannettamme tärkeäksi virstanpylvääksi, josta on hyvä jatkaa eteenpäin, hän arvioi.
Nordea julkisti tänään uudet taloudelliset tavoitteensa vuodelle 2025. Vang-Jensen arvioi, että tavoitteet ovat kunnianhimoisia mutta realistisia. Pankki tavoittelee yli 13 prosentin oman pääoman tuottoa.
Nordean hallitus ehdottaa, että osinkoa maksetaan noin 0,69 euroa osakkeelta, mikä tarkoittaa 2,7 miljardin euron pottia. Osinkoa maksettaisiin tällöin 77 prosenttia enemmän kuin tilikaudelta 2020, jolloin osinko oli 0,39 euroa osakkeelta.
Koronakriisin alkaessa Euroopan keskuspankki kehotti finanssialan yrityksiä pidättyvyyteen osingonjaossa.
Myös Danske Bank ja S-Pankki julkistivat tuloksensa
Myös Danske Bankin Suomen sivuliike ja S-Pankki julkaisivat torstaina viime vuoden tuloksensa. Ne noudattelivat Nordean kasvulinjaa.
Dansken tulos ennen veroja tuplaantui 226 miljoonaan euroon. S-Pankin liikevoitto nousi 25 miljoonaan euroon toissa vuoden 21 miljoonasta eurosta.
– Olen erityisen ylpeä siitä, miten vahva rooli meillä on ollut suomalaisten yritysten tukemisessa, kun ne ovat hakeneet markkinoilta pääomaa kasvuun ja laajentumiseen listautumalla pörssiin, kertoo Danske Bank Suomen-maajohtaja Stojko Gjurovski kertoo tiedotteessa.