Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopistot avautuivat Afganistanissa – naisopiskelijoita vain vähän

Jotkut julkiset yliopistot ovat avanneet ovensa Afganistanissa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taleban tuli valtaan elokuussa.

Vain harvat naisopiskelijat saapuivat luennoille, joissa viranomaisten mukaan naiset ja miehet tullaan erottamaan toisistaan.

Valtaosa ylemmän asteen opetuksesta keskeytyi Taleban-liikkeen tultua valtaan ja pelättiin, että naiset eivät pääsisi enää takaisin opintojen pariin, kuten oli tapahtunut Talebanin ensimmäisen valtakauden 1996–2001 aikana.

– Se, että opintomme ovat taas alkaneet, on meille ilon hetki, sanoi naisopiskelija Zarlashta Haqmal, joka opiskelee lakia ja politiikkaa Nangarharin yliopistossa.

– Pelkäämme kuitenkin yhä, että Taleban lopettaa tämän.

Viranomaisten mukaan yliopistot aukesivat kuudessa maakunnassa ja muita avataan myöhemmin tässä kuussa.

Laghmanin yliopistolla uutistoimisto AFP:n toimittaja näki vain kuusi naisopiskelijaa. Taleban-taistelijat vartioivat sisäänkäynnillä raskaasti aseistautuneina. Talebanin mukaan naiset voivat opiskella, mutta heidät tulee erottaa miesopiskelijoista ja opetussuunnitelman tulee pohjautua islamin oppeihin.

Länsimaat ovat vaatineet naisten oikeuksien huomioon ottamista ja sanoneet avustusrahojen saamisen riippuvan naisten oikeuksien kunnioittamisesta. Taleban on luvannut pehmeämpää hallitsemistapaa ensimmäiseen valtakauteensa verrattuna.