Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ja Viron välillä epäillään liikutetun laittomasti tuhansia tonneja jätettä – KRP sai laajan ja kansainvälisen ympäristörikoskokonaisuuden esitutkinnan valmiiksi

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo saaneensa laajan ja kansainvälisen ympäristörikoskokonaisuuden esitutkinnan valmiiksi. Toissa vuoden alusta lähtien tutkittu kokonaisuus koostuu kolmesta epäillystä törkeästä ympäristön turmelemisesta. Siihen liittyy suomalaisia ja virolaisia ihmisiä sekä yhtiöitä.

Rikoskokonaisuuden kolmea tapausta yhdistävät KRP:n mukaan osittain samat epäillyt. Suomessa rikoksesta on epäiltynä kuusi ihmistä ja asiakokonaisuuksiin liittyy suoranaisesti kaikkiaan seitsemän suomalaista ja virolaista yhtiötä, KRP kertoo tiedotteessa.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Lauri Pajunoja KRP:stä kertoo kaikkien rikoksista epäiltyjen kiistäneen esitutkinnassa syyllistyneensä rikoksiin.

Virossa tutkintaa johtavan Pohjoisen syyttäjänviraston aluesyyttäjän Jürgen Hüvan mukaan tutkinnassa epäillään, että eri yhtiöiden nykyiset ja entiset hallituksen jäsenet ovat toimineet tietoisesti ja yksissä tuumin välttääkseen jätteensiirrosta aiheutuvia kustannuksia.

Rakennusjätettä ja jäteöljyä

Ensimmäinen rikosepäilty koskee rakennusjätteen luvatonta vientiä Suomesta Viroon. Suomen ympäristökeskus (Syke) sai syksyllä 2019 Viron kansainvälisistä jätesiirroista vastaavalta viranomaiselta tiedon Tallinnan satamassa pysäytetystä ja tarkastetusta jätekuormasta.

Tarkastuksessa selvisi, että lastissa oli rakennus- ja purkujätteen mekaanisessa käsittelyssä syntyvää hienojakoista alitetta, jonka siirtämiseen ei ollut lupaa. Poliisi epäilee, että suomalainen yritys ehti touko–lokakuussa 2019 viedä vääränlaisella luvalla noin 1 700 tonnia alitetta 70 erässä ennen kiinni jäämistä.

Esitutkinnan aikana ilmeni, että epäillyt ovat vieneet myös vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua muuntajaöljyä luvatta Suomesta Viroon toukokuusta 2018 marraskuuhun 2019. Poliisi epäilee suomalaisen toiminnanharjoittajan vieneen ilman jätesiirtolupaa Suomesta Viroon yhteensä noin 860 tonnia jäteöljyä.

Kolmannessa rikosepäilyssä suomalainen yhtiö ilmoitti Sykelle, että se oli havainnut heille tuodun huhti–toukokuussa 2020 jäteöljyä Virosta. Syken selvityksen mukaan jätesiirtoa varten ei ollut haettu tarvittavaa lupaa. Poliisi epäilee jätteen tuojien tuoneen luvatta Suomeen 26 kuormassa yhteensä noin 670 tonnia jätettä.

Lait sääntelevät jätteen käsittelyä

Jätteiden siirtoa ja käsittelyä sääntelevät lait pyrkivät turvaamaan käsittelyn jätteen vastaanottavassa maassa siten, ettei ihmisten terveyttä vaaranneta, ja että ympäristölle aiheutuva haitta minimoidaan.

– Jos jätteitä kuljetetaan ilma lupia tai vääränlaisilla luvilla, ei viranomaisilla ole mahdollisuutta arvioida siirrettävien jätteiden käsittelyä ja riskejä ympäristölle. Muodostuu vaara, ettei jätteitä käsitellä asianmukaisesti, KRP:n Pajunoja kertoo tiedotteessa.

Tutkintaa varten poliisi perusti yhteisen tutkintaryhmän Viron viranomaisten kanssa. Ryhmässä Suomi ja Viro vastaavat omien kansalaistensa tekemiksi epäiltyjen rikosten tutkimisesta.

Tutkintakokonaisuus siirtyy nyt Suomen osalta syyteharkintaan.