Euroopan oikeusasiamies kritisoi Euroopan komissiota puheenjohtajan tekstiviestejä koskeneen tietopyynnön käsittelystä.
Viime keväänä New York Times uutisoi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vaihtaneen tekstiviestejä koronarokotehankinnoista lääkeyhtiö Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa. Sittemmin komissio ei luovuttanut kyseisiä tekstiviestejä niitä tietopyynnöllä pyytäneelle journalistille.
Euroopan oikeusasiamies katsoo nyt, että komissio ei ole käsitellyt tietopyyntöä asianmukaisella tavalla.
Komissio luovutti tietopyynnön tehneelle journalistille sähköpostin, kirjeen ja tiedotteen. Tekstiviestejä ei komission mukaan ollut arkistoitu.
Oikeusasiamiehen mukaan komissio ei edes pyytänyt puheenjohtajan kabinettia selvittämään kyseisten tekstiviestien olemassaoloa, vaan oli esittänyt kabinetille ainoastaan pyynnön komission sisäiset arkistointikriteerit täyttävistä aineistoista. Arkistointikriteerit eivät tällä hetkellä kata tekstiviestejä.
Tekstiviesti voi olla julkinen asiakirja
Oikeusasiamiehen mukaan EU-asiakirjojen julkisuus määräytyy niiden sisällön mukaan, ei muodon perusteella. Näin ollen tekstiviestejä tulisi kohdella EU-asiakirjoina, jos niiden sisältö koskee EU-päätöksentekoa.
– Kaikkia tekstiviestejä ei tarvitse arkistoida, mutta arkistoida tulisi sellaiset tekstiviestit, jotka selkeästi kuuluvat EU:n avoimuutta koskevan lain piiriin ja ovat siten merkityksellisiä tekstiviestejä. Ei ole uskottavaa väittää toisin, oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.
Oikeusasiamies vaatii komissiota pyytämään uudestaan puheenjohtajan kabinettia etsimään kyseisiä tekstiviestejä. Jos tekstiviestit löytyvät, oikeusasiamiehen mukaan komission tulisi arvioida, täyttävätkö viestit lainmukaisen määritelmän julkisuudesta.
Henkilökohtainen suhde edisti sopimusta
New York Times mukaan von der Leyenin harjoittamalla henkilökohtaisella diplomatialla oli suuri rooli siinä, että EU sai solmittua Pfizerin kanssa sopimuksen 1,8 miljardin rokoteannoksen tilaamisesta viime vuonna.
New York Timesissa Pfizerin toimitusjohtaja Bourla luonnehti kokeneensa von der Leyenin kanssa syvää luottamusta, koska keskustelut liikkuivat syvällä tasolla.
Vuosi sitten rokotehankinnat ja rokotteiden jakelu olivat kuuma puheenaihe, koska alkuun rokotetoimitukset eivät edenneet EU-maissa niin nopeasti kuin oli toivottu.