Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Otkes antoi turvallisuussuosituksensa rahtialuksen pohjakosketuksen vuoksi

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on antanut suosituksensa koskien noin vuosi sitten tapahtunutta rahtialuksen pohjakosketusta Rauman edustalla.

Hollantilainen rahtialus M/S Timca sai pohjakosketuksen Rauman edustalla helmikuun puolivälissä viime vuonna. Alus ajautui tilanteessa väyläalueen ulkopuolella sijaitsevalle matalikolle ja sai vakavia vaurioita. Aluksen päällikkö sai kuitenkin luotsattua aluksen Rauman satamaan.

Otkesin mukaan rahtialuksella jääaluetta lähestynyt, linjaluotsina toiminut aluksen päällikkö siirtyi tutkanavigoinnista optiseen navigointiin aluksen epäselvän tutkakuvan takia. Tällöin menetettiin hetkeksi tilannetietoisuus aluksen tarkasta paikasta.

Lisäksi tilannetietoisuuden menetykseen vaikuttivat linjaluotsauksessa käytettyyn reittisuunnitelmaan liittyvät puutteet. Aluksen kulkunopeus väyläosuudella oli myös suositeltua suurempi.

– Liikenne- ja viestintävirasto on antanut suomalaisille määräyksen reittisuunnittelusta, mutta valitettavasti tätä ei ole helposti saatavilla englannin kielellä, mikä luonnollisesti vaikeuttaa määräyksen käyttöä vieraiden lippuvaltioiden aluksilla, toteaa tutkinnanjohtaja Risto Haimila tiedotteessa.

Otkes on antanut tapahtuneen myötä yhteensä viisi turvallisuussuositusta, joista kolme on osoitettu Liikenne- ja viestintävirastolle Traficomille, yksi liikenne- ja viestintäministeriölle ja yksi varustamolle. Suositukset koskevat muun muassa linjaluotsin pätevyysvaatimuksia sekä perusteellisempaa reittisuunnittelua.

– Linjaluotsikirjaa myönnettäessä täytyisi voida asettaa ehtoja hakijan kokemuksen perusteella – myös vallitsevista sääolosuhteista. Paukkuja täytyisi laittaa reittisuunnittelun tärkeyteen, mutta myös luotsauskoulutuksen laadun valvontaa kokonaisuudessaan tulisi tehostaa, sanoo Otkesin hallintopäällikkö Hannamari Helke.

Tapauksen tutkinta osoitti hänen mukaansa selvästi, miten tärkeää luotsauksessa on huomioida rantavaltioiden antamat määräykset, jotka jäävät nyt osittain pimentoon.