Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

RKP sai Pohjanmaalla hieman yli puolet äänistä ja paikoista – kärkikymmenikköön päätyi vain yksi ehdokas RKP:n ulkopuolelta

RKP sai Pohjanmaalla noin puolet kaikista alueen äänistä ja paikoista. Kaikkiaan ääniä annettiin alueella yli 74 700, joista RKP:n saalis oli yli 37 500. Puolueen osuus kaikista Pohjanmaan äänistä on täten noin 50,2 prosenttia.

Pohjanmaan hyvinvointialueelle valittiin kaiken kaikkiaan 59 edustajaa. RKP:n riveistä paikan sai 33 ehdokasta.

Toiseksi ja kolmanneksi eniten ääniä ja paikkoja saivat SDP ja kokoomus. SDP:n haaviin jäi kahdeksan paikkaa, kun taas kokoomukselle paikkoja siunaantui kuusi.

SDP sai 13,6 prosenttia ja kokoomus 10,2 prosenttia kaikista äänistä.

Valtuustoon nousi myös perussuomalaisten, keskustan, vihreiden, vasemmiston ja kristillisdemokraattien edustajia.

Strand oli alueen ääniharava yli 3 000 äänellä

Alueen ääniharava oli RKP:n Vaasasta kotoisin oleva kansanedustaja Joakim Strand. Hän sai yhteensä noin 3 070 ääntä.

Kärkikolmikkoon päätyivät lisäksi RKP:n Mikko Ollikainen ja Johanna Borg. Toisena tullut Ollikainen sai 1 500 ääntä eli Strandin äänisaaliiseen nähden alle puolet.

Pohjanmaalla kymmenen kärki on yhtä lukuun ottamatta RKP:n hallussa. Järjestyksessä neljänneksi eniten aluevaaliääniä sai SDP:n kansanedustaja Kim Berg.

Berg oli ainut tuhannen äänen rajapyykin ylittänyt RKP:n listan ulkopuolinen ehdokas. RKP:n riveistä yli tuhat ääntä sai kymmenen ehdokasta.

Kärkinelikosta Strand on ollut kansanedustajana vuodesta 2015, kun taas Ollikainen ja Berg valittiin eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa.

Äänestäjät aktiivisimpia Pohjanmaalla

Äänestysaktiivisuus oli kaikkein korkeinta nimenomaan Pohjanmaan hyvinvointialueella. Äänestysprosentti alueella oli 53,8 ja näin 6,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin koko maassa keskimäärin.

Maanlaajuisesti toiseksi korkein äänestysprosentti oli Keski-Pohjanmaalla, 51,2 prosenttia. Kolmanneksi suurin prosentti oli puolestaan Etelä-Pohjanmaalla, jossa äänensä antoi 50,3 prosenttia äänioikeutetuista.