Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ruotsissa varaudutaan kovaan tuuleen ja runsaaseen lumentuloon – kouluja suljettu myräkän vuoksi

Suuressa osassa pohjoista Ruotsia varaudutaan parhaillaan talvimyräkkään, joka tuo mukanaan kovaa tuulta ja runsasta lumi- ja vesisadetta.

Jämtlannin läänissä Krokomin ja Åren kunnissa koulut ovat myräkän vuoksi kiinni tänään ja huomenna, Åressa myös perjantaina. Vain yhteiskunnallisesti tärkeässä työssä olevien vanhempien lapsille tarjotaan hoitoa.

– Emme saa lapsia kouluun ja takaisin, koska osa teistä ei ole ajokelpoisia, sanoo Åren kunnanjohtaja Kaj Söder uutistoimisto TT:lle.

Söderin mukaan julkisen liikenteen liikennöitsijän kanssa tultiin siihen tulokseen, että liikenteeseen lähtemiseen liittyisi hengenvaara.

Kunnanjohtajan mukaan koulujen sulkeminen sään vuoksi on hyvin harvinaista. Hänen työurallaan näin on sattunut kerran aiemmin, mutta toisessa kunnassa.

Myös Ruotsin liikennevirastossa valmistaudutaan työntäyteisiin päiviin. Tiedossa on kovaa tuulta ja suuria sademääriä.

– Ongelmana on, tuleeko se sateena vai lumena vai molempina, sanoo liikenneviraston tiedottaja Peter Jonsson.

Liukkaudenesto- ja lumenpoistotehtäviä on varauduttu hoitamaan Jämtlannissa vuorokauden ympäri.

Liikennevirasto on vienyt alueelle myös erikoisajoneuvon, jolla voidaan puhdistaa lunta rautateiltä.

Tunturiin ei ole asiaa

Ruotsin ilmatieteen laitos on antanut oranssin eli toiseksi korkeimman säävaroituksen Lapin tunturialueelle, jossa on odotettavissa erittäin vaikeaa säätä, tuulta ja voimakasta lumentuloa.

Sääolosuhteet johtuvat matalapaineesta, joka on tällä hetkellä Atlantin päällä, kertoo meteorologi Emma Härenstam uutistoimisto TT:lle.

– Lapin tunturialueella sateet tulevat pääosin lumena, runsaina ja katkeamatta. Tuulta on luvassa myös, ja sen odotetaan voimistuvan keskiviikkona iltapäivällä, Härenstam sanoo.

Härenstamin mukaan tuulessa ja lumisateessa suunnistaminen voi olla vaikeaa, eikä oranssin varoituksen ollessa voimassa kannata lähteä tunturiin.

Muualla Pohjois-Ruotsissa on laajasti voimassa varoitus liukkaasta ajokelistä, kun sade muuttuu päivän mittaan lumesta vedeksi ja voi jäätyä kylmään tienpintaan.

Myräkkä kurittaa myös Norjaa

Hankalan sään odotetaan jatkuvan Pohjois-Ruotsissa perjantaihin asti. Lauantaina voi Härenstamin mukaan tulla vielä vähän lunta, mutta tuuli näyttää tuolloin jo tyyntyvän.

Junayhtiö Vy on perunut perjantaiaamuun asti kaikki junavuorot Ruotsin Kiirunan ja Norjan Narvikin välillä sekä Jämtlannissa Östersundin ja Storlienin välillä.

Myräkkä vaikuttaa myös Norjaan, jossa useita suuria teitä ja vuorensolia on suljettu. Norjassa myrsky on saanut nimen Gyda.

Härenstamin mukaan Ruotsissa ei näillä näkymin ole luvassa myrskytuulia, joita sääilmiön nimeäminen vaatisi.