Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiateollisuus ja EK tyytyväisiä komission alustavaan ydinvoimalinjaukseen – viikonloppuna julki tullut luonnos ottaa ydinvoiman kestävän rahoituksen taksonomiaan

EU-komission suunnitelma sisällyttää ydinvoima kestävän rahoituksen taksonomiaan saa kiitosta Energiateollisuudelta. Komission ehdotuksen tarkkaa sisältöä ei ole vielä kerrottu, mutta julki vuotanut luonnos sisältää kestävyyskriteerit sekä ydinvoimalle että maakaasulle.

Energiateollisuus toteaa, että ehdotus ottaa ydinvoima taksonomian piiriin on tervetullut. Ehdotus on kuitenkin edelleen tulkinnanvarainen ja kaipaa selvennyksiä.

– Ydinvoima on hiilineutraali ja ympäristöystävällinen energiantuotantomuoto. Näin ollen ydinvoiman paikka on kestävän rahoituksen taksonomiassa muiden kestävien toimintojen rinnalla. Suomi on tehnyt paljon työtä sen hyväksi, että ydinvoiman merkitys tunnistetaan EU:ssa, sanoo Energiateollisuuden johtaja Jari Kostama tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliitto on myös luonnokseen tyytyväinen, mutta kehottaa hallitusta vaikuttamaan EU:n neuvostossa ydinvoiman puolesta. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että ydinvoiman saaminen EU:n ilmastoluokitteluun eli taksonomiaan olisi sekä ilmaston että Suomen kansantalouden etu.

Vaikuttaa energiahankkeiden rahoitukseen

Taksonomian kautta määritetään, millaisia sijoituksia voidaan kutsua kestäviksi. Viikonloppuna julki tulleessa luonnoksessa komissio asettaa ydinvoimalle tiukkoja ehtoja liittyen esimerkiksi säteilyturvaan ja hiilidioksidipäästöihin. Uudistuksen tavoite on ohjata sijoituksia ja rahoitusta ilmastomyönteisiin hankkeisiin.

– Olemme vedonneet komissioon, jotta eri energiamuotojen ilmastoluokittelu tehtäisiin aitoja päästövaikutuksia arvioiden ja teknologianeutraalisti, asiantuntija-arvioita kuunnellen, Häkämies sanoi tiedotteessa.

Ydinvoimakysymys on jäsenmaita voimakkaasti jakava. EU-maista osalla ei ole koskaan ollut ydinvoimaa ja osa ottaa ydinvoimaloitaan pois käytöstä, kuten Saksa ja Belgia. Suomi ja Ranska kuuluvat maihin, jotka haluavat pitää ydinvoimasta kiinni ja rakentavat sitä lisää.

Taksonomialla on merkitystä sen suhteen, miten eri energiamuotoihin tehtäviä sijoituksia kohdellaan. Sillä on merkityksensä esimerkiksi Fortumin selvittäessä jatkoajan hakemista Loviisan kahdelle yksikölle. Käyttöluvat ovat katkolla 2027 ja 2028.

Kostamon mukaan luonnos on askel oikeaan suuntaan, mutta sen muotoilut eivät vielä mene riittävän pitkälle.

– Pitää vielä varmistaa, että ehdotus mahdollistaa kestävän ydinvoiman tuotannon pitkälle tulevaisuuteen sekä investoinnit ja teknisen kehityksen ilman tarpeetonta byrokratiaa, Kostama jatkaa.

Myös EK muistuttaa tulevista investointitarpeista.

– Ilmastokäänteen onnistuminen tulee edellyttämään yrityksiltä Suomessakin massiivisia investointeja vähäpäästöisiin tuotanto- ja energiamuotoihin. Siksi on elintärkeää, että taksonomian pelisäännöt tukevat puhtaiden investointien rahoitusta sekä olemassa olevan päästöttömän energiainfran huoltoa, Häkämies sanoo.

Esitysluonnos lähetettiin viikonloppuna lausuntokierrokselle jäsenmaille ja kestävän rahoituksen asiantuntijaryhmälle. Kierros kestää 12. tammikuuta asti, minkä jälkeen komissio julkaisee kriteeristön lopullisen version.

Euroopan parlamentilla ja jäsenmaista koostuvalla ministerineuvostolla on sen jälkeen neljän kuukauden ajan mahdollisuus torjua komission esitys määräenemmistöllä. Mikäli ne eivät torju esitystä, se astuu voimaan.