Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

AKT:n työnseisaus pysäytti tavaraliikenteen satamissa – Stevecon toimitusjohtajan mukaan tilanteen normalisoitumiseen menee aikaa

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työnseisaus on pysäyttänyt tavaraliikenteen Suomen satamissa.

– Kaikki satama-alueilla tapahtuva työ on seis. Satama-alueille ei oteta tavaroita, ei pureta saapuvia junia eikä rekkoja eikä laivoja pureta eikä ahdata, satamaoperaattori Stevecon toimitusjohtaja Jari Immonen sanoi STT:lle.

Stevecolla on toimintaa Haminan, Helsingin ja Kotkan satamissa, mutta Immosen mukaan tilanne on samanlainen myös Suomen muissa satamissa.

Immosen mukaan työnseisaus osuu hankalaan saumaan, kun satamiin on joulunpyhien jäljiltä muutenkin kasautunut tavaraa. Tilanne ei helpota sekään, että ensi viikollakin on loppiaisen takia normaalia lyhyempi työviikko.

– Tilanteen normalisoitumiseen menee aikaa. Se ei ihan muutamassa päivässä hoidu, Immonen sanoo.

AKT:n työnseisaus ei vaikuta autolauttojen kautta rekoilla kulkevaan tavaraliikenteeseen, jonka käsittelyyn AKT:n ahtaajat eivät osallistu.

Taustalla kiista työehtosopimuksesta

AKT:n mielenilmaisun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Syy mielenilmaisulle on kiista Keitele Groupin työehtosopimuksesta. AKT käynnisti viime viikon tiistaina saarron Keitelettä vastaan tukeakseen Teollisuusliiton vaatimusta työehtosopimusneuvotteluista.

Helsingin käräjäoikeus määräsi torstaina miljoonan euron sakon uhalla AKT:n lopettamaan saarron. AKT ilmoitti pitävänsä turvaamistoimea perusteettomana ja vaativansa, että se puretaan. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

AKT perustelee työnseisaustaan sillä, että saartoa on kahdesti yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa joulunaluspäivinä.

– Me olemme nyt katsoneet, että meiltä yritetään estää laillinen painostustoimi. Tullaan jo aika lähelle järjestäytymisen ja työtaisteluoikeuden ydintä. Mielenilmauksella pyritään muistuttamaan, että meillä Suomessa on järjestäytymis- ja työtaisteluoikeus kuitenkin edelleen työntekijöiden perusoikeuksia, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi STT:lle maanantaina.

Kokko sanoi AKT:n lähtevän siitä, että liikenne satamissa pysähtyy kokonaan.

"Laiton saarto"

Keiteleen mukaan tukitoimilla pyritään pakottamaan konserniin kuuluva Keitele Forest tekemään työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa, joka edustaa vain osaa yhtiön työntekijöistä.

– Olemme sitä mieltä, että tällainen lakko ja AKT:n saarto on täysin laiton. AKT ei kunnioita Suomen lakeja ja asetuksia. Keiteleellä ei ole mitään lakisääteistä velvollisuutta neuvotella Teollisuusliiton kanssa, kun yleissitovat työehtosopimukset ovat loppu, kertoi STT:lle Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio maanantaina.