Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Afganistanin kansallismuseo avasi uudelleen ovensa – Talebanin edellisellä valtakaudella kymmeniätuhansia näyttelyesineitä ryöstettiin tai tuhottiin

Afganistanin kansallismuseo on ollut marraskuun lopulta lähtien jälleen avoinna kävijöille Taleban-hallinnon uuden tiedotus- ja kulttuuriministeriön luvalla.

Tilanne poikkeaa äärijärjestö Talebanin edellisestä valtakaudesta, jolloin museon esineistö koki suurta tuhoa.

Vuosien 1996–2001 valtakaudella Talebanin taistelijat tuhosivat muun muassa museossa olleita patsaita. Lisäksi kymmeniätuhansia esineitä ryöstettiin, eikä niitä koskaan palautettu.

Tuolloin ääriliike myös räjäytti 1 500 vuotta vanhat arvokkaat Buddha-patsaat Bamiyanin laaksossa.

Taleban otti Afganistanissa jälleen vallan nelisen kuukautta sitten. Kansallismuseon ovilla on nyt liikkeen taistelijoita pitämässä vahtia Isisin mahdollisten hyökkäysten varalta.

Kansallismuseon nykyiset kävijäluvut ovat selvästi pienempiä kuin aiemmin, jolloin museossa vieraili satoja ihmisiä päivittäin.

– Ihmisille on synnynnäistä, että he pitävät historiaansa arvossa, sanoi 2 000 vuotta vanhoja miekkoja museossa tarkastellut Rahmatullah, 65, uutistoimisto AFP:lle.

– Halusin tietää enemmän maani historiasta. Sillä on tärkeä paikka sydämessäni.

Vierailijoita myös Talebanista

Jotkut näytteillä olevat esineet, kuten eläinten ja ihmisten kuvilla kuvitettu keramiikka, ovat perustavanlaatuisesti ristiriidassa Talebanin ääriajattelun kanssa. Näytteillä on niin kivikauden keramiikkaa kuin 1700–1800-luvuilta peräisin olevia koruja.

Pääkuraattori Ainuddin Sadaqatin mukaan Taleban ei ole yrittänyt rajoittaa sitä, mitä museossa on esillä.

Sadaqatin mukaan 15–20 prosenttia näyttelyesineistä on islamilaista kulttuuriperintöä.

– Meillä on vierailijoita myös Talebanista, Sadaqat kertoo.

Taleban antanut itsestään maltillisempaa kuvaa

Taleban on pyrkinyt tällä kertaa edellistä valtakautta maltillisempaan imagoon. Liikkeen toiveissa on päästä eroon siihen kohdistetuista pakotteista sekä päästä käsiksi miljardien dollarien arvoiseen kansainväliseen apuun, joka on keskeytetty liikkeen noustua valtaan.

Talebanin tuleva kulttuuripolitiikka riippuu luultavasti siitä, miten kansainvälinen yhteisö reagoi Talebanin pyyntöihin palauttaa ennalleen keskeytetyt avustukset, sanoo Ranskan arkeologista delegaatiota Afganistanissa aiemmin johtanut Philippe Marquis.

Marquis arvioi, että avun pidättäminen voi johtaa politiikan taantumiseen niin kulttuurin kuin muiden aihealueiden osalta.

Toinen maan tärkeistä kulttuuri-instituutioista on Afganistanin kansallinen musiikki-instituutti, joka on edelleen kiinni. Instituutin johtaja on lukuisten työntekijöiden ja oppilaiden tapaan paennut maasta.

Talebanin edellisellä valtakaudella musiikki oli Afganistanissa kiellettyä.