STM suosittaa, että myös Norjasta, Tanskasta, Britanniasta ja Nigeriasta tulevat testataan rajalla – kaikille Suomeen saapuville suositetaan ennakkotestiä ja kotitestiä perillä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tänään ohjeistanut aluehallintovirastoja, että resurssien mukaan testattaisiin myös Britanniasta, Tanskasta, Norjasta ja Nigeriasta saapuvat matkustajat. Syynä on omikronmuunnoksen leviäminen. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Koronatestistä voi vapautua, jos on esittää negatiivinen ennakkotestitulos, joka on otettu kahden vuorokauden sisällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta ohjataan seuraamaan omikrontilannetta eri maissa.

– THL seuraa omikrontilanteen kehittymistä, ja maalistaa voidaan täydentää lyhyelläkin varoitusajalla, jos siihen on aihetta, sanoi tilaisuudessa STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Ruotsi saattaa olla pian listassa mukana.

– Tämä tulee olemaan haastava tilanne sekä Tornion että Ahvenanmaan rajoilla, Kiuru ennakoi.

Monissa maissa ei ole kuitenkaan tiedossa, ovatko niiden tartunnat nimenomaan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia suositellaan siksi tekemään ennakkotesti ja lisäksi kotitesti maahantulon jälkeen.

Tämä koskee myös Suomen kansalaisia ja maassa vakituisesti oleskelevia. Tämä perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

Jo aiemmin ministeriö on ohjeistanut testaamaan tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvia matkustajia. Näistä maista tulleita on määrätty pakollisiin terveystarkastuksiin.

Monissa maissa ei ole kuitenkaan tiedossa, ovatko niiden tartunnat nimenomaan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia suositellaan siksi tekemään ennakkotesti ja lisäksi kotitesti maahantulon jälkeen.

Tämä koskee myös Suomen kansalaisia ja maassa vakituisesti oleskelevia. Tämä perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

Kolmansista maista tulevilta pääsy kielletty ilman ennakkotestiä ja rokotuksia

Hallitus päätti myös odotetusti maahantulon rajoituksien kiristämisestä EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla. Täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos.

Uusi vaatimus astuu voimaan tiistaina. Käytännössä maahan ei siis pääse, elleivät nämä vaatimukset täyty.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy.

Kiuru: Pitää varautua hyökyaaltoon

Lisää rajaturvallisuutta koskevia tiukennuksia voi kuitenkin olla pian luvassa. Kiurun mukaan sote-ministeriryhmä pohtii, mitä uusia rajaturvallisuutoimia tarvitaan mahdollisesti myös EU:n ja Schengen-alueen sisäpuolella.

– THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on jo julkisuudessa todennut, että ennakkotestaus pitäisi ulottaa kaikkeen Suomeen tulevaan matkustamiseen riippumatta siitä, onko Suomen, Schengen-alueen vai kolmannen maan kansalainen, hän sanoi.

Kiurun mukaan ministerit pohtivat myös muita koronatoimia sekä kolmansien rokotusten vauhdittamista.

– Kuten olen todennut, kyllä tähän masiinaan pitää saada vauhtia niin rokotusten kuin toimien osalta. On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan, joka on tulossa, Kiuru sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö järjestivät iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin hallituksen uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa.