Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonosti eristetyt rakennukset saavat huutia EU-komissiolta, joka patistaa jäsenmaita remontoimaan energiasyöppöjä taloja

Rakennusten energiatehokkuutta pyritään parantamaan Euroopassa. Euroopan komissio esittää, että huonoimpaan energialuokkaan kuuluvat rakennukset tulisi kunnostaa, jotta niiden energiatehokkuus parantuisi.

Komission mukaan huonoimpaan luokkaan kuuluu noin 15 prosenttia rakennuskannasta.

Rakennusten energiatehokkuutta luokitellaan asteikolla A–G. Huonoimpaan G-luokkaan kuuluvat julkiset rakennukset tulisi kunnostaa vähintään tasolle F vuoteen 2027 mennessä. Asuinrakennusten osalta aikaa olisi vuoteen 2030 asti.

Komissio myös ehdottaa, että myytävien ja vuokrattavien rakennusten energiatehokkuustodistuksia yhtenäistettäisiin A–G-luokitteluun vuoteen 2025 mennessä.

Rakennukset haukkaavat suuren palan energiasta

EU:ssa 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta kuluu rakennuksissa, joten rakennusten energiatehokkuudella on huomattavaa vaikutus energiankulutukseen. Rakennusten päästöt vastaavat noin 36 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä.

Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan rakennusten energiatehokkuuden parantaminen maksaa itsensä takaisin. Jäsenmaiden on mahdollista tukea kunnostusta EU-varoilla.

Timmermans huomauttaa, että rakennusten kunnostamisella helpotetaan myös energiaköyhyyttä.

– Remontoimattomassa kodissa heitetään lähestulkoon rahaa ulos ikkunoista, kun lämpö karkaa ikkunoista, ovien alta ja eristämättömien seinien ja kattojen läpi, Timmermans tviittasi .

Liikkumavaraa jätetty jäsenmaille

Komissio esittää myös, että vuodesta 2030 eteenpäin kaikkien uusien rakennusten tulisi olla EU:ssa päästöttömiä.

EU:ssa on jo aiemmin ollut rakennusten energiatehokkuutta ohjaavia tavoitteita. Ympäristöministeriön mukaan Suomessa on siirrytty uusien rakennusten osalta lähes nollaenergiarakentamiseen EU-tavoitteiden mukaisesti.

Komission esitys jättää toteutuksen suhteen paljon liikkumavaraa jäsenmaille. Yksi syy tähän on se, että jäsenmaiden lähtökohdat rakennusten energiatehokkuudessa ovat hyvin erilaisia.

Esitys siirtyy seuraavaksi jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsiteltäväksi.

Pidemmällä tähtäimellä komission mukaan tulisi pyrkiä siihen, että fossiilisia polttoaineita ei enää käytettäisi rakennusten viilentämiseen tai lämmittämiseen. Komissio toivoo jäsenmailta kansallisia suunnitelmia, jotka viitoittavat tietä rakennusten fossiilisista polttoaineista luopumiseen vuoteen 2040 mennessä.

Odotettu kaasumarkkinaesitys julki

Komissio esitteli tänään myös odotetun esityksen EU:n kaasumarkkinoiden tulevaisuudesta. Tavoitteena on luopua fossiilisesta maakaasusta ja siirtyä käyttämään uusiutuvia ja vähähiilisiä kaasuja.

Vaihtoehtoina olisivat esimerkiksi vety ja biometaani. Esityksellään komissio haluaa luoda pohjaa EU:n vetymarkkinoille, jotta jakeluverkostoa pystyttäisiin kehittämään ja samalla luomaan houkutteleva ympäristö vetyyn investoimiselle.

Syksyn aikana jyrkästi nousseet energianhinnat ovat herättäneet Euroopassa keskustelua myös siitä, tulisiko EU-maiden hankkia yhteisiä kaasuvarastoja, jotta hintojen nousuun pystyttäisiin tarvittaessa puuttumaan.

Komission esitykseen sisältyy optio, että jäsenmaat voisivat vapaaehtoisesti tehdä kaasuyhteishankintoja. Tarkoitus olisi samalla parantaa koordinaatiota kaasuvarastojen suhteen.