Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yhdysvalloissa edustajainhuone puoltaa Trumpin entisen kansliapäällikön syytteitä – Meadows kieltäytyi tulemaan Capitol-hyökkäystä tutkivan komitean kuultavaksi

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin aikana Valkoisen talon kansliapäällikkönä toiminut Mark Meadows pitäisi kongressin edustajainhuoneen mielestä asettaa rikossyytteisiin. Edustajainhuone äänesti tiistai-iltana paikallista aikaa syytteiden nostamisen puolesta. Meadowsille haetaan syytteitä kongressin halventamisesta.

Syynä on Meadowsin haluttomuus tehdä yhteistyötä erityiskomitean kanssa, joka tutkii Trumpin ja hänen lähipiirinsä osuutta 6. tammikuuta tehtyyn Washingtonin Capitol-kukkulalla sijaitsevan kongressitalon valtaukseen.

Edustajainhuone päätti syytteiden puolesta äänin 222–208. Äänestys meni pitkälti puoluerajojen mukaan, republikaaneista Meadowsin syytteiden puolesta äänestivät vain ennenkin Trumpia kritisoineet Liz Cheney ja Adam Kinzinger.

– Olemme antaneet Mark Meadowsille runsaasti mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä. Hän on aiheuttanut tämän tilanteen itselleen, erityiskomitea lausui.

Asia on nyt Yhdysvaltain oikeusministeriön käsissä. Ministeriö päättää, saako entinen kansliapäällikkö syytteet.

Meadowsia uhkaa sama kohtalo kuin Trumpin entistä päästrategia Steve Bannonia, jota liittovaltion syyttäjälautakunta päätti lokakuussa syyttää kongressin uhmaamisesta.

Meadows toimittanut tutkinnalle paljon asiakirjoja

Meadows, 62, teki aluksi yhteistyötä hyökkäystä tutkivan erityiskomitean kanssa. Hän oli jo toimittanut komitealle tuhansia asiakirjoja aiheesta, muun muassa hyökkäyspäivänä lähetettyjä tekstiviestejä ja sähköposteja. Viime viikolla hän kuitenkin yllättäen kieltäytyi todistamasta tutkinnassa.

Hän on perustellut kieltäytymistään sillä, että hänen keskustelunsa presidentin kanssa kuuluvat istuvan presidentin etuoikeuden (executive privilege) piiriin. Tämä peruste on kuitenkin osoittautunut jo aiemmin pätemättömäksi oikeudessa, sillä siihen voivat vedota vain istuvat presidentit.

Meadowsin mukaan erityiskomitea vaatii saada tietää liian laajaa, kattavaa ja merkityksetöntä tietoa. Hänen asianajajansa sanoi tiistaina, että Meadows ei ole missään vaiheessa lakannut tekemästä yhteistyötä komitean kanssa, mutta ei voi todistaa komitealle, koska joutuisi silloin mielestään rikkomaan Trumpia suojaavan etuoikeuden.

Komitean jäsenten mukaan Meadowsin toimittamat asiakirjat ovat lisänneet tarvetta saada kuulla häntä todistajana.

Tutkinnassa on kuultu kaikkiaan lähes 300 todistajaa.

Nixonin kansliapäällikkö sai viimeksi rikossyytteet

Meadowsia pidetään avaintodistajana Capitol-tutkinnassa, koska hän oli kansliapäällikkönä Trumpin lähin työkumppani. Meadows niin ikään oli presidentin seurassa, kun tämän kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen.

Meadows on kertonut yksityiskohtaisesti hyökkäyspäivän tapahtumista esimerkiksi aiemmin tänä vuonna julkaistussa kirjassaan sekä lukuisissa tv-haastatteluissa, eikä hän ole tuolloin vedonnut tietojen kuuluvan erityissuojan piiriin.

Monet republikaanit ovat syyttäneet hyökkäystä tutkivaa erityiskomiteaa demokraattien poliittiseksi välineeksi. Yhdeksänjäsenisessä komiteassa istuu seitsemän demokraattia ja kaksi republikaania.

Meadows oli itse republikaanien kongressiedustaja ennen kuin siirtyi Valkoiseen taloon alkuvuodesta 2020. Häntä pidettiin yhtenä kongressin konservatiivisimmista jäsenistä.

Jos Meadows saa rikossyytteet, olisi hän ensimmäinen syytteeseen joutunut Valkoisen talon kansliapäällikkö sitten H.R. Haldemanin, joka sai syytteet ja vankeustuomion 1970-luvulla osallisuudestaan Watergate-skandaaliin presidentti Richard Nixonin hallinnossa.

Meadowsille lähetetyt tekstiviestit paljastivat republikaanien kauhun

Trumpia on arvosteltu siitä, että hän antoi kannattajiensa hyökkäyksen kongressitalolle jatkua kolme tuntia ennen kuin pyysi näitä lähtemään pois. Meadowsin luovuttamat tekstiviestit kertovat jotakin siitä, mitä näiden tuntien aikana tapahtui.

Tiistaina erityiskomiteassa istuva Liz Cheney kertoi tekstiviesteistä, joita monet republikaanien kongressiedustajat, Trumpin lähipiiriläiset ja konservatiivisen Fox Newsin tv-tähdet olivat lähettäneet Meadowsille hyökkäyksen aikana saadakseen Trumpin toimimaan.

– Tarvitsemme puheen presidentin työhuoneesta. Hänen on johdettava nyt. Tämä on mennyt liian pitkälle ja lähtenyt käsistä, presidentin poika Donald Trump Jr oli viestittänyt Meadowsille hyökkäyksen aikana.

Monet samaisista Trumpin sisäpiiriläisistä ovat sittemmin vähätelleet hyökkäyksen vakavuutta.

Cheney kuvaili Trumpin toimettomuuden osoittaneen, että hän laiminlöi velvollisuutensa presidenttinä. Cheney oli yksi niistä republikaaneista, jotka äänestivät Capitol-hyökkäyksen jälkimainingeissa Trumpin virkasyytteen puolesta.

Mellakasta nostettu satoja syytteitä

Hyökkäys kongressitalolle johti viiden ihmisen kuolemaan ja satojen haavoittumiseen.

Hyökkäys tapahtui, kun kongressitalossa oli meneillään presidentinvaalien valitsijaäänten laskenta ja Joe Bidenin vaalivoiton vahvistaminen.

Trump oli järjestänyt Washingtonissa samana päivänä suuren yleisötapahtuman, jossa hän toisteli tuhansille kannattajilleen valheellisia väitteitään vaalivilpistä. Tämän jälkeen hänen kannattajansa lähtivät marssimaan kongressitalolle ja onnistuivat murtautumaan poliisin erityslinjan läpi rakennuksen sisään.

Osa mellakoitsijoista huusi "hirttäkää Mike Pence", koska he kuvittelivat Trumpin yllyttäminä varapresidentti Pencen pystyvän seremoniallisessa roolissaan senaatin puheenjohtajana vaikuttamaan vaalitulokseen.

Pence, kongressiedustajat ja senaattorit saatiin evakuoitua turvaan hyökkäyksen tieltä. Mellakoitsijat pääsivät kuitenkin istuntosaleihin ja kongressiedustajien työhuoneisiin, joissa jotkut heistä sotkivat paikkoja ja rikkoivat esineitä.

Yli 700 ihmistä on saanut rikossyytteitä hyökkäyksen tiimoilta. Presidentti Trump asetettiin hyökkäykseen yllyttämisestä virkarikossyytteeseen.

Viime viikolla liittovaltion vetoomustuomioistuin eväsi Trumpin yrityksen estää mellakkaan liittyvien asiakirjojen julkaisu.

-----

Lähteenä AFP, CNN ja Washington Post .