Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain joukoille ei rangaistuksia kymmenen ihmistä surmanneesta lennokki-iskusta Kabulissa

Yhdysvaltain joukoille tai virkamiehille ei langeteta rangaistuksia Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehdystä lennokki-iskusta, jossa kuoli kymmenen afganistanilaista siviiliä. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon paikallista aikaa maanantaina.

Yhdysvaltojen elokuun lopussa tekemässä iskussa kuoli kolme aikuista ja seitsemän lasta. Aikuisista yksi työskenteli yhdysvaltalaiselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Yhdysvaltojen mukaan iskun kohteena oli äärijärjestö Isisin taistelijoita, joiden yhdysvaltalaisjoukot luulivat ajavan räjähteillä täytetty autoa.

Pentagonin tiedottajan mukaan puolustusministeri Lloyd Austin oli saanut korkeatasoisen arvion iskusta, eikä arviossa ollut suositeltu vastuuvelvollisuutta. Tiedottaja kertoo, ettei arviossa löydetty tarpeeksi vahvoja perusteita henkilökohtaisille rangaistustoimille. Raportin mukaan kyse ei ollut esimerkiksi huolimattomuudesta, väärinkäytöksestä tai huonosta johtajuudesta.

Viime kuussa kerrottiin, että puolustusministeriön sisäisen tutkimuksen mukaan lennokki-isku ei rikkonut sodankäynnin lakeja. Raportin mukaan isku oli traaginen virhe ja siviilien kuolemat valitettavia, mutta se ei rikkonut mitään lakeja.

Tutkimuksen mukaan iskun tekijät uskoivat, että heidän tähtäimessään oli aito uhka yhdysvaltalaisjoukoille ja sen sillä hetkellä kesken olleelle evakuointioperaatiolle Kabulin lentokentällä.

Ääriliike Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa, minkä jälkeen länsimaat tekivät useita evakuointilentoja kansalaisilleen sekä mailleen työskennelleille afganistanilaisille.