Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ensi viikon lumisateet tuovat mukanaan talven koko maahan – "Jos jotain tulee maahan niin se myös pysyy maassa"

Ensi viikolla Suomen ylle saapuu matalapaineen alue, joka tuo mukanaan sankkoja lumisateita maan etelä- ja keskiosiin maanantaista alkaen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Kyseessä on ainakin Etelä-Suomen osalta talven aloitus. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan lumet todennäköisesti myös jäävät maahan ainakin parin viikon ajaksi, koska koko maahan on luvassa pakkasta.

– Nyt on sellainen tilanne, että jos jotain tulee maahan, niin se myös pysyy maassa, Tuovinen sanoo.

Tällä hetkellä laajassa osassa Suomea on ainakin jonkinlainen lumipeite.

Suomen etelärannikolle lunta saattaa tulla paikoitellen jo sunnuntai-iltana. Suurin osa tästä rintamasta satanee kuitenkin Suomenlahden yllä.

Maanantai-iltana Suomeen saapuvan matalapainealueen pitäisi tuoda lunta myös Etelä-Suomeen. Lumisaderintama nousee etelästä ja liikkuu pohjoiseen tiistain ja keskiviikon aikana.

Perjantaina Lapissa pakkasta ja Pohjois-Pohjanmaalla lumisateita

Perjantaina pakkanen kiristyi Pohjois-Lapissa Tuovisen mukaan kylmimmillään reiluun 25 miinusasteeseen. Tuovisen mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä sää saattaa vielä kylmentyä esimerkiksi Inarissa ja Utsjoella.

Eteläisemmässä Lapissa pakkasta on perjantaina ollut noin 10–20 astetta.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lounais-Lapissa satoi perjantaina lunta ja autoilijoita varoitettiin huonosta ajokelistä. Myös Oulun eteläpuoleisella rannikolla satoi Tuovisen mukaan lumikuuroja.

Lauantaina ajokelivaroituksen ennustetaan olevan voimassa vielä Lapissa Kemi-Tornion alueella.

Viikonloppuna laajasti pakkasta

Sää on viikonloppuna poutainen ja pilvinen koko maassa. Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa lauantaina ja sunnuntaina 5–10 pakkasastetta.

Pohjoisessa on kylmempää, pakkasta on lauantaina päivällä 10–20 astetta. Sunnuntaina pakkanen kiristyy pohjoisessa, ja päivälämpötilat liikkuvat vähintään 15 pakkasasteessa.