Bulgariassa ainakin 46 ihmistä on kuollut bussiturmassa, matkustajien joukossa myös lapsia

Bulgariassa ainakin 46 ihmistä on kuollut viime yönä tapahtuneessa bussiturmassa, kertoo Pohjois-Makedonian terveysministeri Venko Filipce. Uhreista 12 on ministerin mukaan alaikäisiä.

Filipce kertoi asiasta Bulgarian yleisradiolle BNT:lle vierailtuaan selviytyneiden luona sairaalassa pääkaupungissa Sofiassa.

Onnettomuuden syy on vielä epäselvä, mutta viranomaisten tämänhetkisen käsityksen mukaan turistibussi törmäsi suojakaiteeseen ja syttyi tuleen. Tapahtumien kulusta on ollut liikkeellä monenlaisia tietoja.

Muita ajoneuvoja ei ollut osallisina onnettomuudessa.

Seitsemän ihmisen kerrotaan selvinneen turmasta hengissä, mutta saaneen vakavia palovammoja. Kaikki selviytyjät ovat terveysministerin mukaan saman perheen jäseniä. Sairaalasta kerrotaan heidän tilansa olevan vakaa.

Mediatietojen mukaan bussi oli matkalla Turkin Istanbulista Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Pohjois-Makedonian mediassa bussin on kerrottu olleen rekisteröity Besa Trans -matkatoimistolle, joka järjestää turisti- ja ostosmatkoja Istanbuliin.

Uhrien kansalaisuudesta on liikkunut monenlaisia tietoja. Tuoreimpien viranomaistietojen mukaan kuolonuhrit olivat enimmäkseen kotoisin Pohjois-Makedoniasta, mutta joukossa on myös ollut ainakin belgialainen ja serbialainen.

Onnettomuus tapahtui valtatiellä lähellä Bosnekin kylää noin 40 kilometriä Sofiasta etelään.

Selviytyjät pakenivat ikkunoista

Bulgarian poliisin johtaja Stanimir Stanev on sanonut kuljettajan kuolleen välittömästi, eikä kukaan voinut avata bussin ovia. Sairaalasta on kerrottu, että selviytyneet pelastautuivat hyppäämällä ulos ikkunoista.

Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev on kertonut valtion uutistoimistolle Mialle puhuneensa yhdelle selviytyneistä.

– Hän sanoi heidän olleen unessa bussissa, kun kuului räjähdys. He onnistuivat rikkomaan yhden ikkunoista ja pelastamaan muutamia ihmisiä. Valitettavasti loput eivät onnistuneet, hän kertoi.

Zaevin mukaan myös täysi-ikäiset uhrit ovat nuoria, noin 20–30-vuotiaita.

Bulgarian, Pohjois-Makedonian ja Albanian ministereitä on vieraillut onnettomuuspaikalla tänään. Bulgarian sisäministeri Boiko Rashkov kertoi toimittajille, ettei hän ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.

Huolestuneet omaiset ovat valittaneet Pohjois-Makedoniassa, etteivät he ole onnistuneet saamaan yhteyttä matkatoimistoon selvittääkseen, oliko heidän läheisiään turmabussissa.

Ulkomailta osanottoja

Bulgariassa on tapahtunut useita bussionnettomuuksia, joissa ihmisiä on kuollut. 20 bulgarialaisturistia kuoli vuonna 2018, kun heitä kuljettanut bussi ajautui liirtoon märällä tiellä ja kaatui kumoon.

Virallisten tilastojen mukaan vuonna 2019 tieliikenneonnettomuuksissa kuoli noin 630 ihmistä ja viime vuonna luku oli yli 460. Bulgariassa on alle seitsemän miljoonaa asukasta.

Tieturvallisuusjärjestön edustaja on kertonut onnettomuuden tapahtuneen hyvin kaltevalla tieosuudella, jossa tiemerkinnät ovat puutteelliset ja jossa on aiemminkin tapahtunut onnettomuuksia. Järjestö on valittanut kyseisestä tienpätkästä viranomaisille jo aiemmin.

Bulgarian väliaikainen pääministeri Stefan Yanev on kertonut, että tapahtuneesta on aloitettu tutkinta. Hänen mukaansa onnettomuus ei selity huonoilla tieolosuhteilla.

Suomen ulkoministeriö kertoo Twitter-tilillään , että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilmaisee pahoittelunsa kaikkien kuolonuhrien perheille sekä niille, joihin tapahtunut on vaikuttanut. Haavisto sanoo olevansa hyvin surullinen traagisen bussionnettomuuden vuoksi.

Myös ainakin EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat ilmaisseet osanottonsa.