Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Useat kaupungit avasivat joulukautensa

Useat kaupungit ympäri maan virittäytyivät jo lauantaina joulun tunnelmaan. Joulunavaus tapahtui muun muassa Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kokkolassa, Lahdessa, Porvoossa ja Rovaniemellä.

Suurista kaupungeista Helsinki, Tampere ja Turku järjestävät joulunavaustapahtumansa ensi viikonloppuna.

Joulunavaustapahtuman sisältö vaihtelee paikkakunnittain. Tavanomaisesti tapahtumissa avataan joulutori ja juhlavaloja sytytetään. Myös joulupukki on yleinen vieras joulunavauksissa.

Suomen ensimmäinen joulunavausjuhla vietettiin vuonna 1949 Helsingin Aleksanterinkadulla.

Joulukaupassa paikoin saatavuusongelmia

Joulukaupan ennakoidaan kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Koronarajoitusten purkamisen myötä kuluttajien liikkuminen on lisääntynyt, mikä vaikuttaa joulukaupan piristymiseen, ennakoi Kaupan liitto.

Joulukuu on ehdottomasti tärkein myyntikuukausi kaupalle. Joulukuussa myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen. Liiton mukaan tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille joulumyynnin onnistumisen merkitys on lähes kriittinen.

–  Vähittäiskaupan joulukuun myynti on 2010-luvulla alkanut hieman tasaantua muille kuukausille. Black Friday -ilmiö on joillakin erikois- ja käyttötavarakaupan aloilla siirtänyt jonkin verran sesongin myyntiä marraskuulle, kertoi Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo tiedotteessa.

Black Friday -ostospäivänä ensi perjantaina useat kauppiaat houkuttelevat asiakkaita erikoistarjouksin.

Kaupan liiton mukaan urheilu-, elektroniikka- ja muotikaupassa koetaan jonkin verran tuotteiden saatavuusongelmia. Ongelmat eivät kuitenkaan ole yritysten kannalta kriittisiä.

Viime vuoden joulukuussa koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti oli noin viisi miljardia euroa eli keskimäärin 1 110 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti.