Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjä ilmoitti aloittavansa siirtolaiskriisin puimisen EU:n kanssa

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä, kertoi Valko-Venäjän uutistoimisto Belta keskiviikkona.

Beltan mukaan Merkelin ja Lukashenkan välisessä puhelinkeskustelussa sovittiin, että neuvottelut asiasta aloitetaan välittömästi. Beltan mukaan neuvotteluissa on esillä myös rajalla olevien ihmisten toive päästä Saksaan.

Tuhannet siirtolaiset, enimmäkseen Lähi-idästä, ovat leiriytyneet Puolan rajalle. Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Puola pelkää kriisin jatkuvan pitkään

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak varoitti paikallisen radiokanavan haastattelussa aikaisemmin keskiviikkona, että kriisi Valko-Venäjän rajalla saattaa kestää kuukausia.

– Joudumme varautumaan siihen, että Puolan ja Valko-Venäjän rajan tilanteeseen ei löydetä nopeaa ratkaisua. Se voi kestää kuukausia, mutta toivottavasti ei sentään vuosia, puolustusministeri sanoi.

Blaszczakin mukaan rajan yli yritettiin jälleen keskiviikon vastaisena yönä.

– Julkinen huomio keskittyi siihen, mitä tapahtui Kuznicassa, kun samalla pienemmät siirtolaisryhmät yrittivät päästä rajan yli eri kohdissa yön aikana, hän sanoi.

Puolan rajavartiosto kertoi keskiviikkona, että rajan yli oli edellispäivän aikana yritetty yli 160 kertaa. Puolan poliisi ilmoitti keskiviikkona, että yhdeksän poliisia, rajavartija ja sotilas loukkaantuivat yhteenotoissa tiistaina. Kenenkään vammat eivät kuitenkaan vaatineet sairaalahoitoa.

Frontexin johtaja varoitti uusista uhista

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin johtaja Fabrice Leggeri kehotti keskiviikkona Eurooppaa varautumaan uusiin vastaavanlaisiin tapahtumiin.

– Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun EU on kohdannut tällaista, kutsutaanpa sitä sitten kiristykseksi, geopoliittiseksi kiristykseksi tai hybridiuhkaksi, Leggeri sanoi.

Leggeri muistutti samassa yhteydessä viime vuoden helmikuun tapahtumista, kun Kreikka yritti estää kymmeniä tuhansia ihmisiä tunkeutumasta maahan Turkista.

– Viimeistään tämän pitäisi avata sellaisten ihmisten silmät, jotka eivät ole ymmärtäneet, että siirtolaisvirtoja voidaan manipuloida Euroopan unionia vastaan, jotta saavutettaisiin jotakin, Leggeri sanoi.