Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Siemens tuomittiin maksamaan HKL:lle noin kahdeksan miljoonan euron korvaukset metron automatisointia koskeneessa kiistassa

Siemens joutuu maksamaan Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle HKL:lle noin 8 miljoonan euron korvaukset metron automatisointiin liittyvistä sopimuksista, päätti Helsingin käräjäoikeus tuomiossaan. Sopimukset purettiin vuonna 2015.

Tuomion mukaan Siemens on velvollinen maksamaan HKL:lle hankintasopimuksen purkamisesta aiheutuneesta vahingosta vahingonkorvausta yhteensä noin 4,9 miljoonaa euroa. Lisäksi Siemens joutuu maksamaan HKL:lle hankintasopimuksen kauppahinnan palautuksena noin 100 000 euroa. Nämä korvaukset liittyvät metron automatisoimista koskeneeseen hankintasopimukseen.

Automatisointisopimukseen liittyi sopimus metrovarikon laajennuksen automatisoinnista eli varikkosopimus. Oikeus määräsi Siemensin maksamaan varikkosopimuksen kauppahinnan palautuksena noin 3,1 miljoonaa euroa. HKL taas joutuu korvaamaan Siemensille noin 10 000 euroa niistä kustannuksista, jotka aiheutuivat varikkosopimuksen jo toimitettujen osien purkamisesta, poisviennistä ja hävittämisestä sekä tilojen kunnostamisesta.

Länsimetroon liittyneet korvausvaatimukset käräjäoikeus hylkäsi. Oikeus hylkäsi myös osan niistä korvausvaatimuksista, jotka liittyivät automatisoinnin hankintasopimukseen ja varikkosopimukseen.

Molemmat osapuolet harkitsevat valittamista

Sekä Siemens että HKL arvioivat tuoreeltaan, että ne saattavat valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin antamassaan välituomiossa, että HKL:llä oli oikeus purkaa automatisointia koskenut sopimus. Tiistaina annetussa tuomiossa Siemens määrättiin palauttamaan osa maksetusta kauppahinnasta ja myös HKL määrättiin maksamaan korvauksia.

Siemensin mukaan tuomio vahvistaa sen, että HKL:n korvausvaatimukset olivat valtaosin perusteettomia.

– Perehdymme nyt annettuun ratkaisuun perusteellisesti. On mahdollista, että asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. Uskomme vahvasti, että näkemyksemme kiistasta on ollut oikea, kertoo Siemens Mobilityn toimitusjohtaja Juha Lehtonen yhtiön tiedotteessa.

HKL puolestaan katsoo kärsineensä enemmän taloudellista vahinkoa kuin se korvaussumma, johon käräjäoikeus nyt päätyi. Siten tuomioon ei voida olla täysin tyytyväisiä, katsoo HKL.

– Perehdymme annettuun käräjäoikeuden ratkaisuun huolella, jonka jälkeen teemme päätöksen siitä, haemmeko ratkaisuun muutosta hovioikeudelta, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski tiedotteessa.

Sopimusten purku johti pitkään oikeuskiistaan

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL ja Siemens tekivät hankesopimuksen Helsingin metron automatisoinnista vuonna 2008 ja länsimetron automatisoinnista vuonna 2009. Automatisointihanke kuitenkin takkusi ja osapuolet riitautuivat. Lopulta vuoden 2015 alussa HKL purki sopimukset Siemensin kanssa. Siemensin mukaan sopimusten purkuun ei ollut perusteita.

Riita-asia tuli vireille Helsingin käräjäoikeuteen vuonna 2015, ja pääkäsittely alkoi syksyllä 2018. Viime vuonna oikeus antoi välituomion, jonka mukaan HKL:llä oli oikeus purkaa automatisointia koskenut sopimus kokonaan, koska Siemens oli rikkonut sopimusta muun muassa viivästyneillä toimituksilla. Siemensin sopimusrikkomus ei oikeuden mukaan kuitenkaan ollut tahallinen tai törkeän tuottamuksellinen.

Välituomion mukaan myös HKL syyllistyi asiassa sopimusrikkomukseen, kun se purki myös metrovarikon automatisointia koskeneen hankintasopimuksen. Lisäksi käräjäoikeuden mukaan HKL rikkoi Helsingin metron automatisoinnista tehtyä hankintasopimusta, kun se jatkoi Siemensin toimittamien osien käyttöä vielä sen jälkeen, kun oli ilmoittanut Siemensille sopimuksen purusta.