Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

RKP julkisti aluevaaliohjelmansa: Hoidon oltava kaikkien lähellä, pieniä sairaaloita kehitettävä

Hallituspuolue RKP vaatii aluevaaliohjelmassaan, että kaikkien oikeus hyviin hoito- ja hoivapalveluihin taataan asuinpaikasta ja tulotasosta riippumatta.

– Hoidon on oltava lähellä sinua, missä ikinä asut, ja sinun tulisi myös saada hoitoa omalla äidinkielelläsi, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo tiedotteessa.

Vaaliohjelmassaan RKP puolustaa pieniä sairaaloita ja haluaa, että niiden toimintoja kehitetään. Puolueen mukaan myös pienemmillä sairaaloilla tulee olla oikeus suorittaa tavanomaisia päiväkirurgisia leikkauksia ja ylläpitää ympärivuorokautista päivystystä.

– Pienemmillä sairaaloillamme tulee olemaan keskeinen rooli uusilla hyvinvointialueilla ja niiden pitäisi tasavertaisesti pystyä tarjoamaan monipuolista terveydenhuoltoa kaikkialla maassa, Henriksson sanoo.

Erityisesti Vaasan keskussairaalan ympärivuorokautinen päivystys on ollut RKP:lle tärkeä kysymys. Kevään 2019 hallitusneuvotteluissa puolue sai tavoitteensa läpi, ja Vaasan sairaalan laaja päivystys kirjattiin hallitusohjelmaan.

Vaasan keskussairaala muuttui laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaksi viime vuoden alussa.

Hoitojonoista eroon yksityisen avulla

RKP haluaa myös eroon koronan aikana kasvaneista hoitojonoista. Henrikssonin mielestä hoitojonojen lyhentämisessä kannattaisi hyödyntää myös yksityistä sektoria.

– Palvelusetelillä asiakas saisi itse valita itselleen parhaan ratkaisun.

RKP tavoittelee aluevaaleissa yli viiden prosentin kannatusta. RKP ilmoittaa tavoitteekseen olla suurin puolue Itä-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla sekä toiseksi suurin Länsi-Uudellamaalla.

Aluevaalit pidetään 23. tammikuuta. Vaaleissa valitaan jäsenet aluevaltuustoihin, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaa sote-uudistuksessa perustettavilla hyvinvointialueilla.

21 hyvinvointialuetta vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, joka vastaa sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä alueellaan eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.