Aseistautuneet miehet pidättäneet Sudanin hallituksen edustajia – ministeriö kutsuu vallankaappaukseksi

Kaduille on kokoontunut mielenosoittajia vastustamaan pidätyksiä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Sudanissa sotilaat ovat pidättäneet Sudanin siirtymäneuvoston siviilijäseniä sekä siirtymähallituksen ministereitä, kertoo maan tiedotusministeriö. Pidätettyjen joukossa on ministeriön mukaan myös pääministeri.

Tiedotusministeriön mukaan pääministeri Abdalla Hamdok pidätettiin "sen jälkeen, kun hän kieltäytyi osallistumasta vallankaappaukseen". Pidätetyt on viety tuntemattomaan paikkaan, ministeriö kertoo lausunnossaan.

Sotilaat ovat ministeriön mukaan tunkeutuneet myös valtion tv- ja radioyhtiön tiloihin ja pidättäneet joukon työntekijöitä Omdurmanin kaupungissa.

Hallintolähde kertoi uutistoimisto AFP:lle aiemmin, että aseistetut miehet olivat pidättäneet joukon poliittisia ja hallinnollisia johtajia heidän kotoaan varhain tänä aamuna.

Sotilaspukuihin pukeutuneet miehet ovat katkaisseet pääkaupunkiin johtaneet päätiet, ja valtion tv-kanavalla on lähetetty isänmaallisia lauluja.

Kaduille on kokoontunut mielenosoittajia vastustamaan pidätyksiä. Internet-yhteyksissä kerrotaan olevan katkoksia ympäri maata.

Armeijan ja hallinnon siviilien välit kiristyneet

Pohjois- ja Keski-Afrikassa Sahelin alueella sijaitsevassa Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen diktaattori Omar al-Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi.

44 miljoonan asukkaan maata on elokuusta 2019 lähtien johtanut siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia. Siirtymäajan jälkeen Sudanista olisi tarkoitus tulla kokonaan siviilien johtama demokratia.

Syyskuun lopussa siirtymäajan hallitus kertoi kukistaneensa vallankaappausyrityksen. Hallituksen mukaan kaappausyrityksen takana oli Bashirin tukijoita. Hallinnon siviilijäsenten ja armeijan edustajien väliset jännitteet ovat kiristyneet entisestään syyskuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

Sudanese Professionals Association -ryhmä on tuominnut maanantain tapahtumat, joita se kutsuu vallankaappaukseksi, ja vaatinut kansalaistottelemattomuutta. Ryhmä aloitti vuonna 2019 mielenosoitukset, joiden päätteeksi Bashir luopui vallastaan.

Kymmeniätuhansia marssi kaduilla

Pääministeri Hamdok on kuvannut siirtymähallinnon jakolinjoja "pahimmaksi ja vaarallisimmaksi kriisiksi", joka vallan siirtymää uhkaa.

Viime viikolla kymmeniä tuhansia ihmisiä marssi kaduilla tukeakseen täyttä vallansiirtoa siviilihallinnolle. Marssit olivat vastaveto armeijan valtaan paluuta kannattaneelle istumamielenosoitukselle, joka jatkui presidentinlinnan ulkopuolella pääkaupunki Khartumissa useita päiviä.

Pääministeri kiisti lauantaina huhut, joiden mukaan hän olisi suostunut hallituskokoonpanon uudelleenjärjestelyyn.

Arabiliitto on ilmaissut huolensa Sudanin tapahtumista maanantaina julkaistussa lausunnossaan.

Myös Yhdysvaltojen Afrikan sarven erikoislähettiläs Jeffrey Feltman kommentoi Yhdysvaltojen olevan "syvästi huolissaan" sotilasvallankaappaukseen viittaavista tiedoista.

– Voimakeinoin tehdyt muutokset siirtymähallintoon vaarantavat Yhdysvaltojen avun, Feltman sanoi lausunnossaan.

Feltman tapasi lauantaina Sudanin johtoa, mukaan lukien pääministeri Hamdokin.

Kommentoi