YK pelkää laajempaa ihmisoikeuskatastrofia Myanmarissa – "Meidän kaikkien pitäisi olla valmistautunut useampiin joukkojulmuuksiin"

Lokakuun alkupuolella otetussa kuvassa sotilaat partioivat Sagaingin siltaa Mandalayssa Myanmarissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

YK pelkää suurempaa ihmisoikeuskatastrofia Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa, joka on ollut kaaoksessa helmikuisen vallankaappauksen jälkeen.

Tuhansien joukkojen on raportoitu kokoontuneen Myanmarin pohjoisosiin. Pelkona on, että alueella voi tapahtua joukkomurhia tai rikoksia ihmisyyttä vastaan.

– Kuten ihmiset tässä osassa Myanmaria meidän kaikkien pitäisi olla valmistautunut useampiin joukkojulmuuksiin. Toivon todella, että olen väärässä, YK:n Myanmariin keskittyvä erikoisraportoija Tom Andrews sanoi.

Paikallisen tarkkailuryhmän mukaan yli 1 100 siviiliä on surmattu ja yli 8 000 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen.

Andrews kertoi YK:n yleiskokoukselle, että hänen saamiensa tietojen mukaan kymmeniä tuhansia sotilaita ja raskasta asekalustoa on siirretty levottomille alueille maan pohjois- ja luoteisosissa.

– Nämä taktiikat muistuttavat pahaenteisesti asevoimien palveluksessa olleiden toimia ennen rohingyoihin kohdistuneita kansanmurhaiskuja Rakhinen osavaltiossa vuosina 2016 ja 2017, Andrews sanoi.

Noin 740 000 rohingyaa pakeni Rakhinen osavaltiosta vuonna 2017, kun asevoimat organisoi alueelle toimia, jotka saattavat YK:n mukaan täyttää kansanmurhan kriteerit.

Kommentoi