Suomi ja Ruotsi sopivat raja-alueen poliisiyhteistyöstä Tornionlaaksossa

Suomi ja Ruotsi ovat allekirjoittaneet sopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä Tornionlaaksossa. Sen tarkoituksena on parantaa maiden välistä poliisiyhteistyötä ja ihmisten kiireellistä avunsaantia vakavien rikosten yhteydessä, kertoo sisäministeriö tiedotteessa.

Sopimuksen mukaan naapurivaltiolle voidaan esittää pyyntö, jos tarvitaan kiireellistä apua sellaisen vakavan rikoksen torjumiseksi, johon liittyy ihmisen elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset. Pyynnöstä on mahdollista kieltäytyä.

Apua voidaan edellä mainitun tyyppisten vakavien rikosten yhteydessä antaa naapurivaltiolle myös ilman erillistä pyyntöä. Poliisiviranomainen voi silloin ylittää valtionrajan ja ryhtyä raja-alueella väliaikaisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan torjua rikoksia. Tätä sovelletaan vain, jos on riski, että vaara toteutuu ennen kuin isäntämaan poliisit ehtivät paikalle.

Poliisien on toimittava isäntämaan lainsäädäntöä noudattaen ja kansalliseen lainsäädäntöönsä perustuvien toimivaltuuksiensa rajoissa. Sopimuksessa määrätään myös muun muassa rikos- ja siviilioikeudellisesta vastuusta sekä kulujen vastaamisesta, sisäministeriö kertoo.

Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovelletaan Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg allekirjoittivat sopimuksen tänään Torniossa.

Yhteistyö alkanee ensi vuonna

Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa, että nyt kun sopimus on allekirjoitettu, alkaa sopimukseen liittyvä lainsäädäntötyö. Tarkka aikataulu konkreettisen yhteistyön alkamisesta on vielä auki.

– Ensi vuoden puolella toivottavasta päästäisi soveltamaan, Ohisalo sanoi.

Poliisien rajayhteistyö on myös herännyt huolta poliisien keskuudessa. Ruotsin Polisförbundetin ja Suomen Poliisijärjestöjen liiton mukaan toimintamalliin liittyy epäselvyyksiä esimerkiksi johtamisen, vastuiden ja osaamisen osalta.

Ohisalo sanoi, että poliisien huoleen on pyritty vastaamaan jo valmisteluprosessin aikana. Ne huomioidaan myös edessä olevassa koulutuksessa.

– Nyt pitää varmistaa se, että koulutetaan ihmiset paitsi lainsäädäntökysymyksiin, toisaalta kielikysymyksiin, toisaalta ehkä varusteisiin liittyviin kysymyksiin. Ja aikaa toki tässä edelleen on.

Pohjoismaiset poliisiviranomaiset ovat tehneet käytännönläheistä rikostorjuntayhteistyötä useita vuosikymmeniä. Yhteistyö perustuu kansainvälisiin sopimuksiin, EU-oikeuteen ja kunkin maan kansalliseen lainsäädäntöön. Pohjoismainen poliisiviranomaisten yhteistyö on sisäministeriön mukaan ollut tehokasta ja säännöllistä.