Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yhdysvaltojen teollisuustuotanto supistui yllättäen – sirupula ja kuljetusten pullonkaulat hyydyttävät kasvua

Yhdysvaltojen teollisuustuotanto supistui yllättäen viime kuussa. Maan keskuspankin tilastojen mukaan tuotanto otti 1,3 prosenttia takapakkia, kun markkinoilla oli odotettu kasvua.

Taustalla vaikuttavat pula puolijohteista ja muista komponenteista sekä kuljetusten pullonkaulat. Satamat ovat pahasti ruuhkautuneet ja kuljetusliikkeillä on vaikeuksia löytää henkilökuntaa, kun elinkeinoelämä on lähtenyt uuteen kasvuun koronakriisin hellittäessä.

Kuluttajakysyntä on ollut nopeassa kasvussa ja luottamus korkeaa, mutta vähittäiskaupalla on ollut vaikeuksia pitää hyllyjään täytettyinä. Ilmiön pelätään pahenevan, kun loppuvuoden kulutusjuhlinta pääsee toden teolla vauhtiin.

Tuotannon pudotus oli erityisen silmiinpistävä autoteollisuudessa, jossa autojen ja autonosien tuotanto supistui 7,2 prosenttia, pääosin sirupulan seurauksena, keskuspankki totesi katsauksessaan.

Verrattuna viime vuoden syyskuuhun teollisuustuotanto on kasvanut 4,6 prosenttia, mutta jää yhä pienemmäksi kuin ennen koronaa.

Alkusyksyn luvuissa näkyy myös hurrikaani Idan vaikutus, joka painoi kaivosten ja öljyntuotannon lukuja.

Ongelmat eivät hevin hellitä

Analyysiyhtiö Oxford Economicsin pääekonomisti Oren Klachkin arveli, että talouden jumitukset jatkuvat hyvän matkan ensi vuoden puolelle.

– Logistiikan ongelmat ovat pahin pullonkaula, ja pula tuotannontekijöistä ja työvoimasta sekä rajalliset mahdollisuudet kasvattaa kotimaista tuotantoa pahentavat tilannetta, hän sanoi.

Pullonkaulat ovat jo nostaneet hintoja, mikä herättää pelkoja inflaation juurtumisesta. Ilmiö näkyy myös asumisen hinnoissa, kun rakennustarpeiden hintojen nousu on sysännyt asuntojen hintoja nousuun.

Rakennusteollisuutta edustava National Association of Homebuilders patisti politiikkoja toimiin, jotta talouden pullonkaulat saataisiin avattua. Pelkona on muuten, että hinnat karkaavat ostajien ulottumattomiin, varoitti pääekonomisti Robert Dietz.

– Tarvitaan lisää rakentamista, jotta hintojen nousupaineet saadaan helpottamaan, hän opasti.