Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin ampuma-aseen käytöstä Hämeenlinnassa ei aloiteta esitutkintaa

Poliisin ampuma-aseen käytöstä Hämeenlinnassa viime kuun lopulla ei aloiteta esitutkintaa. Tutkinnanjohtajan mukaan esiselvityksen perusteella poliisit käyttivät ampuma-asetta hätävarjelutilanteessa.

Poliisipartio oli hätäkeskukselta saamallaan virka-aputehtävällä Kettumäen kaupunginosassa sijaitsevan asuintalon piha-alueella, kun kohdehenkilö otti taskustaan aseen ja ampui sillä noin metrin etäisyydeltä yhden laukauksen. Laukaus osui toista poliisia otsaan.

Tämän jälkeen poliisit avasivat tulen ja ampuivat yhteensä kuusi laukausta, joista kaksi osui kohteeseen. Sekä poliisi että poliisia ampunut mies loukkaantuivat.

Paikalla oli poliisipartion lisäksi viisi muuta henkilöä.

Tilanne oli äkil linen, suojautumiseen ei mahdollisuutta

Tehdyn esiselvityksen perusteella poliisit toimivat hätävarjelutilanteessa. Poliiseihin kohdistettiin hyökkäys, ja käytetty ampuma-ase oli edelleen ampujan hallussa, kun hän liikkui kohti muita paikalla olleita henkilöitä.

– Poliisin menettelyssä on ollut kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä, eikä lievemmän voimakeinon käyttäminen ole ollut tilanteessa mahdollista huomioiden tilanteen äkillisyys ja suojautumismahdollisuuden puute, tutkinnanjohtaja Juha-Mikko Hämäläisen tiedotteessa kerrotaan.

Hätäkeskuksen tapahtumailmoituksen mukaan poliisipartion tiedossa ei ollut etukäteen, että tehtävään olisi liittynyt erityisesti huomioon otettavaa väkivallan uhkaa.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan paikalla ollutta poliisimiestä rikoksesta.

Edellisen kerran poliisiin kohdistuneet ampumiset nousivat Suomessa keskusteluun elokuussa, kun poliiseja kohti ammuttiin kotihälytystehtävän yhteydessä Varsinais-Suomen Ruskolla. Poliisi haavoittui ampumatilanteessa. Poliisi ampui aseistautunutta miestä, ja tämä kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa. Syyttäjän päätöksen mukaan poliisin aseenkäyttö oli harkittu ja tarpeellinen toimi aseistautuneen miehen toiminnan estämiseksi.

Poliisia kohti on ammuttu myös esimerkiksi Porvoossa ja Pirkanmaalla takaa-ajotilanteessa kaksi vuotta sitten.