Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

IMF:n mukaan koronapandemia synkistää näkymiä kehittyvissä maissa

Koronapandemia ja koronarokotteiden maailmanlaajuisen jakamisen epäonnistuminen pahentaa taloudellista kuilua ja synkistää kehittyvien maiden näkymiä. Näin arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tiistaina julkaisemassaan maailmantaloutta koskevassa ennusteessaan.

Globaalilla tasolla talouskasvun odotetaan tänä ja ensi vuonna laajalti jatkuvan, kun toipuminen vahvistuu, mutta hyvä kokonaistilanne kätkee sen, että joissakin maissa talouskehitys on heikko.

– Näkymä matalan tulotason kehittyvien maiden ryhmässä on synkentynyt huomattavasti koronapandemian huononemisen takia, sanoi IMF:n pääekonomisti Gita Gopinath.

Takaiskuista hän syytti "suurta rokotuskuilua", joka vaikuttaa elintason palauttamiseen ja pidentää pandemian aiheuttamaa laskusuhdannetta.

– (Takaiskut) voivat pienentää globaalia bruttokansantuotetta kumulatiivisesti viiden seuraavan vuoden aikana 5,3 biljoonalla dollarilla, hän sanoi.

Samaan aikaan kehittyneet taloudet kohtaavat vaikeampia lähiajan näkymiä, jotka johtuvat osittain toimitushäiriöistä. Tämä uhkaa nostaa hintoja, etenkin Yhdysvalloissa, jossa talouskasvu tänä vuonna on hitaampaa kuin aiemmin ennakoitiin.

Maailmanlaajuisesti tuotannon odotetaan kasvavan tänä vuonna 5,9 prosenttia, vain hieman vähemmän kuin heinäkuussa ennakoitiin. Ensi vuonna kasvun arvioidaan hidastuvan 4,9 prosenttiin.

______________

Korjattu kello 18.42: Ensi vuonna IMF arvioi maailmantalouden kasvun olevan 4,9 prosenttia. Aiemmin kirjoitimme, että bkt vähenee 4,9 prosenttia.