Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläinsuojeluilmoitusten määrä lisääntyi keväällä – eläimiin kohdistuvaa arkista kaltoinkohtelua ei usein tunnisteta väkivallaksi

Erityisesti väkivaltaisesta koirien kohtelusta tehdyt eläinsuojeluilmoitukset lisääntyivät keväällä, kerrotaan SEY Suomen eläinsuojelusta.

– Kasvua on tänä vuonna ollut erityisesti niin sanottua arkista väkivaltaa koskevissa ilmoituksissa. Arkisella väkivallalla tarkoitamme eläimen paineistamista ja pelottelua, kuten raahaamista, läpsimistä tai nykimistä, jota ei aina mielletä väkivallaksi, mutta joka on yhtä kaikki epäeettistä, kertoo SEYn toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Lindqvist muistuttaa, että vaikka koiriin kohdistuneesta väkivallasta ilmoitetaan aikaisempaa matalalla kynnyksellä, ei se tarkoita, että muihin eläimiin ei kohdistettaisi väkivaltaa.

– Erityisesti hevoset ovat käyttötarkoituksensa vuoksi haavoittuvaisessa asemassa. Hevosia koulutetaan yhä pakotteiden ja rangaistusten avulla, mikä ei ole eläinsuojelulain mukaista. Myös tuotantoeläinten hyvinvointia voitaisiin monessa tapauksessa parantaa opettamalla niille taitoja, jotka helpottavat käsittelyä ja hoitotoimenpiteiden suorittamista, Lindqvist sanoo.

Eläinkoulutustaidot päivittyvät hitaasti

Pakotteisiin ja rangaistuksiin pohjautuvien koulutusmetodien on tutkittu olevan perusteettomia ja eläimelle haitallisia.

– Eläinten kouluttaminen paineella tai väkivallalla johtuu yleensä tiedon puutteesta ja siitä tavallisesta ajatuksesta, että ihminen olisi oikeutettu moittimaan tai kurittamaan eläintä, mikäli se ei käyttäydy ihmisen mielestä sopivalla tavalla, sanoo Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja Sofia Haapanen.

Vanhat menetelmät istuvat Haapasen mukaan syvällä. Pakotteiden ja rangaistuksen käyttöä perustellaan positiivisen vahvistamisen toimimattomuudella, vaikka kysymys on Haapasen mukaan yleensä siitä, että positiivista vahvistamista ei ole kunnolla opeteltu.

Tiedonjako ja asennekasvatus ovat SEYn näkemyksen mukaan ratkaisevan tärkeitä eläimiin kohdistuvan väkivallan karsimiseksi.

Ensi viiko lla vietetään eläinten viikkoa

Eläinten kouluttamisesta on käyty julkista keskustelua viime kuukausina. Keskustelua herätti osaltaan muun muassa Oikeutta eläimille -järjestön keväällä jakamat materiaalit suojelukoirien kouluttamiseen käytetystä väkivallasta.

SEY ja Suomen eläinkouluttajat ry kampanjoivat Eläinten viikolla eläinten eettisestä kouluttamisesta. Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota myös arkisempiin henkisen ja fyysisen väkivallan muotoihin. Eläinten viikkoa vietetään ensi viikolla.