Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | USA:n asevoimien komentaja pelkäsi Trumpin aloittavan sodan Kiinan kanssa, Jussi-palkinnot jaetaan tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Komeilevat maaruska ja puuruska täydentävät nyt toisiaan Lapissa - Etelä-Suomelle tuo tasoitusta värikylläinen vaahtera

Lapissa ruska on nyt poikkeuksellisen komea, kun maaruska ja puuruska puhkesivat samaan aikaan.

Maaruska tulee pohjoisessa yleensä ensin, kertoo Kirsi Mansikka-aho Ivalon ja Inarin matkailuneuvonnasta.

Etelä-Suomi saa tasoitusta siinä, että suurilehtisen vaahteran ruska on etelässä tänä syksynä näyttävä, sanoo Luonnonvarakeskuksen professori Anne Tolvanen.

Tolvasen mukaan ruska on tänä vuonna täyteläinen koko Suomessa. Kesän pitkään jatkuneet lämpimät ja aurinkoiset säät olivat eduksi syksyn ruskalle.

Koronakriisi, elpymispaketti ja Afganistanin tilanne saattavat nousta esiin vuoden tärkeimmässä EU-puheessa

Strasbourgissa Euroopan parlamentin täysistunnossa punnitaan tänään Euroopan unionin mennyttä ja tulevaa, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää merkittävän Unionin tila -puheen.

Puheenvuoroa pidetään EU-vuoden tärkeimpänä, ja siinä von der Leyen linjaa näkemyksiään ajankohtaisiin kysymyksiin.

Von der Leyenin odotetaan käyvän läpi esimerkiksi EU:n selviytymistä koronakriisistä, talouden elpymispaketin vaikutusta sekä suuren ilmastopaketin etenemistä. Myös EU:n ulkosuhteiden odotetaan nousevan esiin, ja von der Leyen saattaa ottaa kantaa esimerkiksi Afganistanin tilanteeseen.

USA:n asevoimien komentaja pelkäsi Trumpin aloittavan sodan Kiinan kanssa ja soitti kiinalaiskollegalleen, kertoo paljastuskirja

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley pelkäsi ex-presidentti Donald Trumpin aloittavan sodan Kiinan kanssa hävittyään marraskuun 2020 presidentinvaalit, selviää pian julkaistavasta kirjasta.

Kirjan mukaan Milley soitti kaksi salaista puhelua kiinalaiskollegalleen vakuuttaakseen, että Trumpin Kiinan-vastaiset puheet eivät tarkoita sotilaallisten toimien aloittamista.

Milley myös määräsi avustajiaan olemaan toimimatta välittömästi, jos Trump haluaisi käyttää ydinaseita. (Lähde: AFP)

Kosovo-erikoistuomioistuin aloittaa ensimmäisen oikeudenkäyntinsä

Hollannin Haagissa sijaitsevassa Kosovo-erikoistuomioistuimessa alkaa tänään sen ensimmäinen oikeudenkäynti. Siinä Kosovon vapautusarmeijan (UCK/KLA) entistä upseeria Salih Mustafaa syytetään muun muassa laittomista vangitsemisista, kidutuksista ja murhista. Mustafa kiistää syytteet.

Oikeudenkäynnistä odotetaan suunnannäyttäjää tuomioistuimen muille jutuille. Omaa oikeudenkäyntiään odottaa Haagissa vangittuna muun muassa Kosovon entinen presidentti Hashim Thachi.

Haagin erikoistuomioistuin on perustettu Kosovon parlamentin päätöksellä, ja se toimii Kosovon lain puitteissa. Tuomarit ja muu henkilökunta ovat kuitenkin kansainvälisiä.

Haitin pääministeri irtisanoi syyttäjän, joka syytti häntä yhteyksistä presidentti Moisen salamurhaan

Haitin pääministeri Ariel Henry on irtisanonut syyttäjän, joka syytti häntä yhteyksistä heinäkuussa murhatun presidentti Jovenel Moisen salamurhaan.

Henry irtisanoi syyttäjä Bed-Ford Clauden vain tunteja sen jälkeen, kun Claude oli pyytänyt Moisen murhaa tutkivan tuomarin nostamaan pääministerille syytteet osallisuudesta murhaan. Henryn epäillään käyneen puhelimessa keskusteluja pian murhan jälkeen yhden pääepäillyn kanssa.

Moise ammuttiin kotonaan heinäkuun alussa, kun aseistettu ryhmä tunkeutui hänen kotiinsa. (Lähde: AFP)

Venäjän hyväksi vakoilusta syytetylle tuomio Ruotsissa

Ruotsissa luetaan tänään tuomio Venäjän hyväksi vakoilusta syytetylle ruotsalaismiehelle. Syyttäjän mukaan mies oli saanut työssään konsulttina ruotsalaisyrityksistä tietoja, joita hän myi eteenpäin venäläisille.

Vakoilusyytteen kiistänyt mies pidätettiin runsas kaksi vuotta sitten Tukholmassa, kun hän oli ravintolassa tapaamassa venäläistä lähetystöneuvosta. Diplomaattiasemansa ansioista venäläinen välttyi pidätykseltä, ja hän poistui maasta pian poliisioperaation jälkeen.

Göteborgin käräjäoikeus ilmoittaa päätöksensä kello 12 Suomen aikaa. (Lähde: TT)

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää 50 vuotta

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää tänään 50 vuotta. Liike syntyi, kun vuonna 1971 kaksitoista aktivistia lähti pysäyttämään ydinkokeita Amchitkan saarella Yhdysvaltain Alaskassa. Rannikkovartiosto pysäytti Greenpeace-nimisen aluksen, ja ydinräjäytys toteutettiin, mutta teko synnytti kansanliikkeen ydinkokeita vastaan.

Greenpeacen ensimmäinen teko Suomessa oli pysäyttää islantilaisen valaanlihan laiton kauttakuljetus Helsingissä vuonna 1988, kun aktivistit sitoivat itsensä kiinni valaanlihaa sisältäviin kontteihin Länsisatamassa.

Greenpeacen toimisto avattiin Suomeen virallisesti vuonna 1989.

Suomalaisen elokuvan Jussi-palkinnot jaetaan tänään

Suomalaisen elokuvan tekijöille jaettavat Jussi-palkinnot jaetaan tänään. Palkintogaala alkaa iltakahdeksalta.

Parhaan elokuvan palkinnosta kamppailevat elokuvat Tove, Ensilumi, Seurapeli, Eden ja Teräsleidit. Eniten ehdokkuuksia sai Tove, joka kilpailee kymmenessä palkintokategoriassa.

Jussi-ehdokkuuksia sai tänä vuonna 18 elokuvaa.

Jussi-gaalan palkinnot jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura.

Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto.

Pele pääsi pois teho-osastolta

Brasilialainen jalkapallolegenda Pele, 80, pääsi teho-osastolta saopaulolaisessa sairaalassa tiistaina. Pele on sairaalassa toipumassa leikkauksesta, koska hänen paksusuolestaan poistettiin epäilty kasvain.

Pele joutui sairaalaan 31. elokuuta, kun rutiinitarkastuksessa havaittiin epäilty kasvain. Pele on kärsinyt viime vuosina terveysongelmista ja on viettänyt sairaalahoidossa useita jaksoja.

Pele on jalkapallohistorian ainoa kolme maailmanmestaruutta voittanut pelaaja (1958, 1962, 1970). "O Rei" eli "Kuningas" on useissa yhteyksissä nimetty kaikkien aikojen jalkapalloilijaksi ja myös yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista. (Lähde: AFP)