Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Yön uutiskooste: | Perheen muutolla yhteys lapsen koulupudokkuuteen, Irakissa lennokki-isku lentokentälle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Perheen muutolla yhteys siihen, ettei lapsi suorita toisen asteen koulutusta - kriittisin vaihe on yläasteikäisenä

Lapsuuden aikainen muutto toiselle seutukunnalle lisää tutkimuksen mukaan koulupudokkuuden riskiä.

Akatemiatutkija Elina Kilpi-Jakosen mukaan kaikkein vahingollisinta on, jos muutto tapahtuu silloin, kun lapsen olisi tarkoitus siirtyä peruskoulusta toiselle asteelle.

Lapsuutensa aikana muuttaneista suomalaisista 7,5 prosenttia vähemmän oli saavuttanut toisen asteen koulutuksen 22-vuotiaana verrattuna yhdellä seutukunnalla asuneisiin.

Turun yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli 101 000 suomalaisen ja 2 500 saksalaisen lapsen rekisteritiedot.

Irakin Erbilissä lennokki-isku lentokentälle, jolla sijaitsee kansainvälisten joukkojen tukikohta

Irakin Kurdistanissa sijaitsevalle Erbilin kansainväliselle lentokentälle on tehty aseistettu lennokki-isku, kertovat kurditurvallisuusviranomaiset tiedotteessa.

Viranomaisten mukaan isku ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Lentokentän johtajan mukaan kenttä ei kärsinyt iskussa vahingoista.

Lentokentällä on äärijärjestö Isisin vastaisen kansainvälisen koalition käyttämä sotilastukikohta. Erbilissä ovat toimineet myös koulutustehtävissä olevat suomalaisjoukot.

Suomen Puolustusvoimat kertoo verkkosivuillaan, että suomalaisjoukkojen kokonaisvahvuus Irakissa on noin 70. (Lähde: AFP)

Ohjelmistojätti Salesforce auttaa Texasista tiukan aborttilain takia mahdollisesti pois haluavia työntekijöitään

Yhdysvalloissa ohjelmistoyritys Salesforce on tarjoutunut auttamaan Texasissa työskentelevien työntekijöidensä siirtymisessä muualle sen jälkeen, kun osavaltiossa hyväksyttiin tiukka aborttilaki.

Asiasta uutisoineen CNBC:n mukaan Salesforce kertoi työntekijöilleen viestissään, että yritys auttaa työntekijän ja tämän lähisukulaisten siirtymisessä muualle, mikäli työntekijällä on huoli terveydenhuollon saatavuudesta, mitä tulee lisääntymisterveyteen. Myös yrityksen toimitusjohtaja Marc Benioff tviittasi CNBC:n uutisen saatesanoilla, joiden mukaan yritys auttaa työntekijöitään lähtemään Texasista, mikäli nämä haluavat muuttaa.

Texasin tuore aborttilainsäädäntö kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Siinä vaiheessa monet naiset eivät edes tiedä olevansa raskaana. (Lähde: AFP)

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja vierailee Iranissa "jännitteiden vähentämiseksi"

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) johtaja Rafael Grossi vierailee Iranissa tänään. Vierailun tavoitteena on lieventää jännitteitä sen jälkeen, kun IAEA syytti Irania yhteistyön puutteesta järjestön kanssa.

Grossin on määrä tavata Iranin varapresidentti, maan atomienergiajärjestön johtaja Mohammad Eslami.

IAEA kritisoi Irania aiemmin tällä viikolla kovasanaisesti ja syytti maan vaikeuttaneen ydinlaitostensa tarkkailua.

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin kaudella ja määräsi maalle uusia pakotteita. Tämän jälkeen myös Iran on hiljalleen irrottautunut sopimuksen velvoitteista.

Sopimuksen uudelleenneuvottelut ovat jäissä. (Lähde: AFP)

Maailmanmestari Puola päätti Suomen pelit EM-lentopallossa

Puola on voittanut Suomen lentopallon miesten EM-kisojen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Gdanskissa 3–0 (25–16. 25–16, 25–14) myöhään lauantaina. Ottelu kesti vajaat puolitoista tuntia.

Kahden edellisen MM-turnauksen maailmanmestari Puola ei antanut neljännesvälierässä Suomelle yllätysmahdollisuuksia. Kahdeksan parhaan joukkoon yltänyt Puola kohtaa puolivälierissä Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän.

Suomi pelasi miesten EM-turnauksessa kahdeksannen kerran peräkkäin.

18-vuotias Raducanu vei kahdessa erässä voiton US Openin finaalissa

Britannian Emma Raducanu on voittanut Kanadan Leylah Fernandezin tenniksen Yhdysvaltain avoimen naisten kaksinpelin finaalissa erin 6–4, 6–3.

Ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen finaali käytiin kahden teini-ikäisen tennistähden välillä. Raducanu on 18-vuotias ja Fernandez 19-vuotias. Finaalipaikka oli molemmille ensimmäinen.

Fernandez on maailmanlistalla sijalla 73 ja Raducanu pitää sijaa 150.