Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuvaikeuksiin apua hakevien nuorten määrä on lisääntynyt selvästi, kertoo Takuusäätiö – talousongelmat keskittyvät pienituloisten perheiden lapsille

Maksuvaikeuksissa olevien alle 25-vuotiaiden yhteydenottoja Takuusäätiöön on tullut elokuun loppuun mennessä yli 110, eli lähes yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Silloin niitä tuli yhteensä 130.

Aiemmin säätiö kertoi virheellisesti, että alkuvuoden yhteydenotot olisivat liki kaksinkertaistuneet.

Myös apua hakeneiden 25–29-vuotiaiden määrä on kasvanut vajaalla neljänneksellä noin 340 yhteydenottoon samalla aikavälillä, kertoo järjestön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä neuvontaa niille, joiden ikä on tiedossa, oli annettu miltei 2 500 kertaa, kun viime vuonna samaan aikaan neuvontakertoja oli vähän yli 2 000.

– Kyllä tämä painottuu nuoriin tämä taloudellinen ahdinko, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa syynä tähän on ainakin se, että nuoret ovat yleensä pienituloisia ja työskentelevät usein lyhytaikaisissa työsuhteissa.

– Työttömyys on heillä tavallisempaa kuin muilla, varsinkin kun tulee tällaisia erikoisia aikoja. Kesätyöt ja muut kausityöt ovat monilta vähentyneet tai loppuneet kokonaan, Mattila sanoo.

Takuusäätiön talousneuvonta on anonyymiä eikä yhteydenottajan ikää Mattilan mukaan udella, joten ikätilastoissa ovat mukana vain ne, joiden ikä tulee keskustelussa esiin. Osa nuorista ei siis näy tilastojen luvuissa. Kaikkiaan Takuusäätiön neuvontaa saa vuosittain noin 5 500–6 000 ihmistä.

Vanhempien mahdollisuus auttaa merkitsisi paljon

Nuorten velat ovat tyypillisesti esimerkiksi verkkokauppojen laskurästejä ja pienempiä velkoja, joista sitten tulee maksuvaikeuksia.

– Nuorethan yrittävät ihan viimeiseen asti maksaa velkojansa. He ovat monesti sellaisessa tilanteessa, että kun velkaa on pienempiä määriä, he pystyvät sinnittelemään pitkään niiden kanssa, Mattila sanoo.

– Monella näin nuorella velkaantuminen on lähtenyt vain muutamien kymppien tai satasten laskurästeistä.

Takuusäätiössä on kiinnitetty huomiota Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan kesäkuussa julkaistuun tutkimukseen nuorten maksuhäiriömerkinnöistä. Sen mukaan merkinnät keskittyvät muun muassa sellaisille nuorille, joiden perheessä on ollut vaikeuksia lapsuuden ja teini-iän aikana ja joiden vanhemmat ovat pienituloisia ja matalasti koulutettuja.

Kun alle 25-vuotiaat ottavat Takuusäätiöön yhteyttä, neuvonnassa kysytään aina, onko vanhemmilla mahdollisuus auttaa, varsinkin jos kyse on suhteellisen pienistä rahasummista.

– Nuoret vastaavat usein, etteivät vanhemmat voi auttaa omien velkojensa tai pienten tulojensa vuoksi. Myös talousosaamisen puute ja asenteet sekä huono-osaisuuden kasautuminen tulevat keskusteluissa esiin, Mattila sanoo.

Syyllistämistä kannattaa välttää

Koska rahaongelmat keskittyvät osalle nuorista, Takuusäätiössä toivottaisiin, että heitä ohjattaisiin raha-asioissa ennen kuin tilanne äityy vakavammaksi ongelmaksi. Keinoksi tähän Mattila mainitsee sen, että riskiryhmään kuuluvia nuoria kohtaavat ammattilaiset ottaisivat raha-asiat puheeksi hyvin matalalla kynnyksellä esimerkiksi nuorisotyössä ja kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, joissa nuoret asioivat.

– Ihan kysyttäisiin, onko vaikeuksia maksaa laskuja, hän sanoo.

Kohtaamisen tavalla on kuitenkin paljon väliä, ja Mattila kuuluttaakin sitä, ettei ongelmiin joutuneita nuoria pitäisi syyllistää.

– Nuoret eivät helposti kerro, millaisista asioista ovat velkaantuneet. On tärkeää, että tilanne otetaan neutraalisti ja ratkaisukeskeisesti, kiinnostutaan myös vähäisemmistä maksuvaikeuksista ja ohjataan avun piiriin, hän kertoo.

– Nuorten valinnat voivat aikuisista näyttää hölmöltä tai turhalta kuluttamiselta, mutta aina siellä ovat ne juurisyyt, jotka selittävät sitä, miksi nuori sitä tekee.

---

Juttua korjattu klo 13.29: Takuusäätiö korjasi tiedotteensa virheellisen ilmaisun, että nuorten yhteydenottojen määrä olisi kaksinkertaistunut.