Huomenna helpottaa: Yleisötapahtumien rajoitukset lieventyvät Uudellamaalla – sisätiloissa ei tarvitse enää taata kahden metrin turvaväliä, vaatimus katsomolohkoista poistuu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoo lieventävänsä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia huomisesta alkaen.

Uuden päätöksen mukaan sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ei tarvitse enää taata kahden metrin turvavälejä, jos terveysturvallisuus voidaan varmistaa muun muassa tilojen riittävällä väljyydellä.

Riittävään väljyyteen päästään avin mukaan sillä, että yli kymmenen hengen sisätilaisuuksiin saa ottaa väkeä enintään puolet täydestä yleisökapasiteetista.

Ulkotiloissa osallistujamäärää ei rajoiteta, mutta yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäjien on varmistettava, että osallistujat pystyvät välttämään fyysisen kontaktin toisiinsa.

– Saamiemme asiantuntija-arvioiden mukaan kahden metrin turvavälit eivät ole enää välttämättömiä sisälläkään, aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen toteaa avin tiedotteessa.

– Tilaisuuden järjestäjän täytyy yhä vähentää tartuntojen leviämisen riskiä esimerkiksi ohjeistamalla asiakkaita ja järjestämällä oleskelu mahdollisimman väljäksi.

Surullisenkuuluisat katsomolohkot poistuvat

Uuden päätöksen myötä pääkaupunkiseudulta kumotaan myös velvoite jakaa yleisö erillisiin katsomolohkoihin sisätiloissa. Vaatimus katsomolohkoista astui voimaan kaksi viikkoa sitten, ja se herätti tuoreeltaan kiivasta keskustelua.

Muun muassa Kansallisooppera ilmoitti tuolloin ensin ykskantaan, ettei se aikonut noudattaa avin määräystä katsomolohkoista, mutta taipui lopulta vaatimukseen.

Viime viikolla puolestaan Tapahtumateollisuus sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara kritisoivat jyrkin sanoin Etelä-Suomen avin päätöstä jatkaa tapahtumien tiukkaa rajoittamista.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kuvasi tuolloin avin säännöksiä katsomolohkoista "mahdottomiksi".

Mara on kesän mittaan valittanut hallinto-oikeuteen lukuisista avien päätöksistä, jotka ovat rajoittaneet yleisötapahtumien järjestämistä.

Harrastust iloissakaan ei tarvitse enää pitää hajurakoa

Etelä-Suomen avin uuden päätöksen mukaan myös yleinen asiakas- ja yleisötiloja koskenut turvavälivelvoite poistuu.

Näin esimerkiksi harrastustiloissa ei jatkossa tarvitse enää varmistaa, että osallistujat voivat säilyttää toisiinsa kahden metrin turvavälin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet hygieniakäytännöistä ovat tilaisuuksissa edelleen voimassa. Ohjeet painottavat muun muassa kasvomaskin käyttöä.

Etelä-Suomen avin mukaan rajoitusten lieventäminen perustuu alueellisen koronakoordinaatioryhmän tekemään tilannearvioon. Myös pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä suositteli rajoitusten lieventämistä kokouksessaan tiistaina.

Avin päätös on voimassa huomisesta alkaen syyskuun loppuun asti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut