Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Unicef: Pitkittynyt koronatilanne ja huoli ilmastonmuutoksesta nakertavat suomalaisnuorten uskoa tulevaisuuteen

Lähes joka kolmas suomalaisnuori kokee, ettei hyvästä tulevaisuudesta ole helppo unelmoida. Asia selviää Suomen Unicefin tuoreesta kyselystä.

Puolet kyselyyn vastanneista nuorista oli sitä mieltä, että pitkittyneen koronatilanteen vaikutukset heikentävät tulevaisuudenuskoa. Yli 70 prosenttia vastaajista sanoi olevansa huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuuteen.

Kysely kertoo, että nuorten hyvinvointia heikentävät syrjinnän kokemukset, kiusaaminen ja mielenterveyspalvelujen huono saatavuus.

Lähes kaksi kolmesta vastaajasta toivoo, että mielenterveyteen liittyvistä asioista puhuttaisiin kouluissa enemmän. Nuoret kokivat myös, että pääsyn ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin, kuten koulupsykologille ja -kuraattorille, tulisi olla helpompaa

"Lapset ja nuoret ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita"

Poikkeuksellinen korona-aika on lisännyt pahoinvointia ja syventänyt entisestään eriarvoisuutta. Suomen Unicefin mukaan nyt on erityisen tärkeää kuunnella lasten ja nuorten omia kokemuksia.

– Lapset ja nuoret ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita. Jos emme kysy heiltä, emme voi tietää, mitä he ajattelevat. Erityisen tärkeää on varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevien lasten kokemukset tulevat kuulluksi paremmin – ne jäävät vielä liian usein piiloon, sanoo Suomen Unicefin lapsen oikeuksien erityisasiantuntija Sanna Koskinen tiedotteessa.

Unicefin kysely toteutettiin heinäkuussa verkossa, ja siihen vastasi yli tuhat 13–18-vuotiasta nuorta.