Haavisto: 83 Suomen suurlähetystön turvamiestä ja perheenjäsentä saatiin evakuoitua – odottivat 58 tuntia bussissa Talebanin tiesululla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Kabulista on saatu evakuoitua 83 hengen ryhmä suurlähetystön turvamiehiä ja heidän perheenjäseniään.

Ryhmä pääsi lennolla pois Kabulista tänä aamuna joitakin tunteja sitten, Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Kyseessä on merkittävä osa yhteensä 128 henkilön ryhmästä, jotka Suomi päätti aiemmin tällä viikolla evakuoida.

Kaikkiaan Suomeen on evakuoitu yhteensä 413 ihmistä.

Afganistaniin jäi Haaviston mukaan vielä Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia, joiden avustamista jatketaan.

Bussi jumiin Talebanin tiesululla

Evakuointioperaatiossa kohdattiin Haaviston mukaan vaikeuksia. Keskiviikkoaamuna kaikki 83 ihmistä oli saatu tuotua bussissa Kabulin lentokentän eteläportille tielle, joka johti vanhaan matkustajaterminaaliin. Toisin kuin edellisenä päivänä, busseja ei kuitenkaan enää päästetty Talebanin tiesulun läpi lentokentälle. Lentokentällä ollut Suomen ryhmä teki yhteistyötä Yhdysvaltojen joukkojen ja kentällä toimivien diplomaattien kanssa tilanteen ratkaisemiseksi, ja Haavisto kiittelikin yhdysvaltalaisten antamaa apua.

– Samaan aikaan Helsingistä käynnistettiin kaikki diplomaattiset kanavat Talebaniin vaikuttamiseksi. Saimme myös vahvaa tukea mailta, jotka ovat säilyttämässä edustustonsa Kabulissa, kuten Turkilta, Qatarilta ja Venäjältä, Haavisto sanoi.

Suurelta osin lapsista koostunut ryhmä odotti Haaviston mukaan yhä bussissa, kun Suomen joukon piti poistua torstaina illan viimeisellä evakuointilennolla. Yhteydenpitoa jatkettiin etäyhteyksin.

Evakuoidut matkaavat Suomeen lähipäivinä

Perjantai-iltana suomalaiset saivat yhdysvaltalaisilta tiedon siitä, että Suomen evakuoitavat oli päästetty matkaamaan jalan tiesulun ohi lentokentälle.

– Pian tämän jälkeen saimme vahvistuksen, että koko 83 hengen joukko on turvallisesti terminaalissa amerikkalaisten hallussa odottamassa evakuointia. He olivat odottaneet bussissa Talebanin tiesululla 58 tuntia, Haavisto kertoi.

Tänä aamuna saatiin vahvistus siitä, että amerikkalaiset saivat evakuoitua heistä kaikki.

– He ovat jo laskeutuneet turvalliseen välilaskupaikkaan, josta heidän matkansa lähipäivinä jatkuu Suomeen, Haavisto sanoi.

Suomalainen suojausjoukko on palannut Afganistanista

Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suojausjoukko on palannut kokonaisuudessaan turvallisesti Suomeen, kertoo Puolustusvoimat.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén vahvistaa STT:lle, että kaksi Puolustusvoimien omaan kalustoon kuuluvaa konetta on laskeutunut lauantaina Pirkkalan kentälle. Hän ei ota kantaa siihen, keitä koneet kuljettivat.

Astrénin mukaan yhteensä Kabulin-operaatiossa oli muutamia kymmeniä ihmisiä.

Puolustusvoimat ei kerro tarkkaa kellonaikaa, milloin joukko palasi Suomeen, tai mitä reittiä koneet lensivät paluumatkallaan.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että Puolustusvoimien kaksi Casa-kuljetuskonetta laskeutui Pirkkalan kentälle lauantaina aamulla hieman ennen kahdeksaa.

Suojausjoukko poistui Kabulista samoihin aikoihin kuin kentälle tehtiin itsemurhaisku torstaina. Suomalaiset eivät joutuneet tilanteessa välittömään vaaraan. Joukko lähti matkaan Suomesta kohti Kabulia yli viikko sitten. Joukon täsmällistä kokoa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta sen suuruusluokka on joitain kymmeniä.

Esimerkillinen operaatio, sanoo komentaja

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen tviittasi tänään aamulla: "Joukko turvallisesti Suomessa. Mieliinpainuva kohtaaminen", kun suojausjoukot olivat päässeet perille ja operaatio Afganistanissa oli ohi.

Hän kiittää myös tiedotteessa suojausjoukkoa hyvin toteutetusta tehtävästä.

– Tämä tehtävä, jos joku, on osoittanut yhteistyön voiman. Jokaisella operaation suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneella sotilaalla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on ollut tehtävässä oma tärkeä roolinsa. Yhdessä olette suoriutuneet tehtävästä esimerkillisesti. Kiitos teille.

Kivinen esittää tiedotteessa kiitokset myös muille viranomaisille ja Suomen kanssa yhteistyötä tehneille kansainvälisille kumppaneille.

– He ovat osaltaan mahdollistaneet haastavan tehtävän toteutuksen nopealla aikataululla ja vaativissa olosuhteissa.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kiittänyt vielä kertaalleen suojausoperaatiota. Ministeri kommentoi joukon paluuta Twitterissä .

– Joukon toiminta ansaitsee lämpimän kiitoksen ja tunnustuksen. He osoittivat, miten Puolustusvoimat kykenee toimimaan nopeasti ja ammattitaitoisesti vaikeissa olosuhteissa. Voimme olla ylpeitä heidän työstään. Kiitos.

Kabulin operaatiossa oli mukana paikan päällä myös ulkoministeriön henkilöstöä.

Afganistanissa on yhä Suomen kansalaisia sekä Suomelle töitä tehneitä ihmisiä. Heitä yritetään auttaa muilla tavoilla turvaan.

--

Juttua korjattu kello 13.45: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, eversti Torsti Astrén ei ota kantaa siihen, keitä Puolustusvoimien lentokoneet kuljettivat.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut