Suomalaissotilaat aloittivat tehtävänsä Kabulin lentokenttäkaaoksessa – Suomi on evakuoinut yhteensä yli 50 ihmistä Afganistanista, sanoo ulkoministeri Haavisto

Puolustusministeriö ilmoitti lauantaina illansuussa suomalaissotilaiden aloittaneen tehtävässään Kabulin lentokentällä. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen, Ilkka Hemmilä / STT

Ääriliike Talebanin haltuunsa ottamaan Afganistaniin lähtenyt Puolustusvoimien suojausjoukko pääsi lauantaina määränpäähänsä Kabulin lentokentälle samaan aikaan kun tilanne lentokentällä vaikutti muuttuvan yhä kaoottisemmaksi.

Puolustusministeriö ilmoitti lauantaina illansuussa suomalaissotilaiden aloittaneen tehtävässään Kabulin lentokentällä. Joukon tehtävänä on turvata Suomen evakuointeja, ja ministeriön mukaan operaatiosta kerrotaan sen edetessä lisää.

Sotilaista koostuva suojausjoukko lähti matkaan kohti Afganistania tiettävästi perjantaina pian sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö oli hyväksynyt joukon lähettämistä koskeneen esityksen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi lauantaina, että Suomi on saanut evakuoitua nyt yli 50 ihmistä. Suomeen evakuoitavia on yhteensä 240.

Ulkoministerin mukaan Suomella on Kabulin lentokentällä myös viisi suomalaista siviilihenkilöä organisoimassa ihmisten evakuointeja. Haaviston mukaan evakuointeja tehdään ympäri vuorokauden.

– Pyrimme jatkuvasti saamaan lisää evakuoitavia Kabulin sotilaslentokentän porttien sisäpuolelle ja lennoille turvaan erittäin hankalissa olosuhteissa. Suomalaiset paikalle lähetetyt siviilit ja sotilaat ovat meille erittäin suureksi avuksi tässä työssä, Haavisto sanoi.

USA varoitti kentälle matkustamisesta

Suomalaisjoukkojen päästessä Kabulin kentälle olivat olosuhteet Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kentän tuntumassa hankaloituneet entisestään.

Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähetystö ja ulkoministeriö pyysivät lauantaina maassa olevia kansalaisiaan välttämään matkustamista lentokentälle. Syyksi mainitaan mahdolliset turvallisuusuhat kentän porttien ulkopuolella, mutta viestissä ei kuitenkaan tähdennetä, mitä uhat voisivat olla.

Kentällä on tuhansia yhdysvaltalaissotilaita, jotka yrittävät paimentaa evakuoitavia ulkomaalaisia ja afganistanilaisia lennoille.

Mediatietojen mukaan Kabulin lentokentän ulkopuolelle oli lauantainakin kerääntynyt tuhansittain ihmisiä. Kentälle johtavat tiet olivat tukkeutuneet pahoin.

Evakuointeja kireässä aikaikkunassa

Yhdysvallat on ilmaissut, että sen turvaamisoperaatio kentällä olisi päättymässä kuun lopussa, mahdollisesti jo sitä ennen. Maa pyrkii evakuoimaan yhteensä 30 000 Yhdysvaltain kansalaista ja afganistanilaista. Heistä on viikon aikana saatu ulos 13 000.

Suomen evakuoimat runsaat 50 henkilöä on saatu ulos Afganistanista tämän viikon aikana. Haavisto kertoi aiemmin tällä viikolla pitävänsä realistisena mahdollisuutta, että Suomi saisi haluamansa 240 ihmistä maasta kuun loppuun mennessä. Lauantaina asiasta kysyttäessä hän asetti sanansa taiten. Ministeri korosti, että evakuointitöiden pullonkaula on lentokentän ympäristön ja porttien turvallisuus.

– Jos Kabulin kentälle saadaan lisää järjestystä, jota olemme tietysti toivoneet myös USA:lta, sinänsä evakuointityö on mahdollista ja konekapasiteettia henkilöiden lennättämiseen Suomeen eri reittejä on olemassa.

Haaviston mukaan esimerkiksi Naton piirissä on esitetty vetoomuksia Yhdysvaltain suuntaan, jotta aikaa evakuointeihin olisi enemmän käytettävissä.

– Toisaalta tämä on sellainen kysymys, joka on varmasti Talebanin ja USA:n välinen, millä tavalla tämä aikaikkuna tulee sulkeutumaan. Siihen voivat muut kovin vähän vaikuttaa, Haavisto sanoi.

Kommentoi