Afganistanissa on osoitettu mieltä Talebania vastaan – al-Jazeera-kanavan mukaan ainakin kolme ihmistä olisi kuollut

Afganistanissa on ollut kuolemaan johtaneita mielenosoituksia äärijärjestö Talebania vastaan, kertoo al-Jazeera . Median mukaan talebanit ovat ottaneet yhteen mielenosoittajien kanssa ja ampuneet heitä kohti pääkaupunki Kabulin itäpuolella sijaitsevassa Jalalabadin kaupungissa.

Al-Jazeeran mukaan ainakin kolme ihmistä olisi kuollut ja 12 olisi loukkaantunut.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita mielenosoituksista Talebania vastaan eri kaupungeissa. Videoilla näkyy sotilaiden puuttuvan mielenosoituksiin, ja niissä kuuluu ammuskelua.

Talebanin on kerrottu myös räjäyttäneen tunnetun shiiajohtajan patsaan Kabulin länsipuolella, kertoo muun muassa uutistoimisto AP . Abdul Ali Mazari taisteli Talebania vastaan Afganistanin sisällissodassa 1990-luvulla, ja Taleban surmasi hänet vuonna 1996.

EU ja USA huolissaan naisten ja tyttöjen asemasta

EU sekä Yhdysvallat ja 18 muuta valtiota ovat julkaisseet yhteisen lausunnon, jossa ne ilmaisevat syvän huolensa naisten ja tyttöjen asemasta Afganistanissa. Lausunnossa kehotetaan Afganistanissa valtaan noussutta äärijärjestö Talebania huolehtimaan naisten ja tyttöjen turvallisuudesta.

Lausunnossa vaaditaan Afganistanin uutta hallintoa turvaamaan naisten ja tyttöjen oikeudet opiskeluun, työntekoon sekä liikkumisvapauteen.

– Afganistanilaisten naisten ja tyttöjen, kuten kaikkien afganistanilaisten, kuuluu elää turvallisesti ja arvokkaasti. Kaikenlainen syrjintä ja hyväksikäyttö on estettävä. Kansainvälinen yhteisö on valmis auttamaan heitä humanitaarisella avulla, jotta heidän äänensä saadaan kuuluviin, lausunnossa sanotaan.

Lausunnon allekirjoittaneet maat ilmoittavat lisäksi seuraavansa tarkasti, että kaikki Afganistanin hallinnot tulevaisuudessa turvaavat naisten ja tyttöjen oikeudet sekä vapauden, kuten ne ovat olleet osa heidän elämäänsä viimeisten 20 vuoden aikana Afganistanissa.

EU:n ja Yhdysvaltojen ohella lausunnossa ovat mukana muun muassa Australia, Brasilia, Kanada, Guatemala, Uusi-Seelanti, Norja, Senegal ja Sveitsi.

Tuhansia evakuoitu kaaokseen ajautuneelta Kabulin kentältä

Yli 2 200 diplomaattia ja siviiliä on evakuoitu Afganistanista sotilaslennoilla, kertoo viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Useita evakuointilentoja on noussut ilmaan maanantaina kaaokseen ajautuneelta Kabulin lentokentältä. Maanantaina lentokentän kiitotielle tunkeutui väkijoukkoja, ja ihmiset yrittivät kiivetä liikkeellä olleeseen Yhdysvaltain ilmavoimien lentokoneeseen kiinni. Yksi ihminen löydettiin myöhemmin kuolleena koneen pyöräkuilusta.

Evakuointilentoja on lähtenyt ainakin Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Ranskaan, Saksaan, Australiaan ja Intiaan. Kabulista oli tiistai-iltaan mennessä evakuoitu kaikkiaan 21 Suomen kansalaista.

Hollanti, Norja ja Suomi järjestivät tiistai-iltana yhteisen evakuointilennon, jolle pääsi vain 40 ihmistä, kertovat RTL Nieuws ja NL Times . Yksikään Hollannin kansalainen tai maan viisumin saanut ei kuitenkaan päässyt lennolle. Afganistanilaisia ei myöskään otettu lennolle, sillä lentokentälle päästetään tällä hetkellä ainoastaan ulkomaalaisia.

Hollannin ulkoministeri Sigrid Kaagin mukaan epäonnistunut evakuointiyritys johtui siitä, että lentokentällä oli kaoottinen tilanne ja lentokoneella oli liian vähän aikaa olla kentällä.

Yhdysvaltain joukot ovat evakuoineet yhteensä yli 3 200 ihmistä Afganistanista, heistä 1 100 tiistain aikana, kerrotaan Valkoisesta talosta. Nimettömänä puhuneen virkailijan mukaan evakuoitujen joukossa on Yhdysvaltain henkilöstön lisäksi lähes 2 000 afganistanilaista. Aiemmin Yhdysvallat kertoi aikovansa kuljettaa Afganistanista pois yli 30 000 ihmistä.

Britannia on evakuoinut hieman yli 300 Britannian kansalaista sekä reilut 2 000 Afganistanin kansalaista, kertoi Britannian pääministeri Boris Johnson tänään brittiparlamentille. Johnsonin mukaan nyt evakuoitujen lisäksi 2 000 afganistanilaisen hakemus on jo käsitelty ja moni on vielä käsittelyssä.

Britannia tarjoaa turvapaikkoja Talebania paenneille

Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20 000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä, kertoo uutistoimisto AFP.

Turvapaikka tarjottaisiin ensimmäisen vuoden aikana 5 000:lle talebaneja pakenevalle afganistanilaiselle. Asutettavien afganistanilaisten määrää kasvatettaisiin jopa 20 000:een tarkemmin määrittelemättömällä pitkällä aikavälillä.

Malli perustuu Britannian aiempaan Syyriasta paenneiden majoitushankkeeseen, jossa 20 000 ihmistä pääsi Britanniaan vuosina 2014–2021.

Brittihallinnon mukaan etusijalle asetetaan afganistanilaiset naiset ja lapset sekä muut ihmiset, joiden arvioidaan olevan suurimmassa vaarassa Talebanin hallinnon alla.

Noin 900 brittisotilasta on lähetetty Afganistaniin turvaamaan maan kansalaisten evakuointia.

Yhdysvaltain jälkeen Britannia on eniten resurssejaan Afganistanin sotaan kaatanut valtio, ja maa menetti yhteensä 450 sotilastaan vuosien varrella.

Talebanin ottaessa jälleen vallan Afganistanissa brittipääministeri Johnson on kehottanut suurimpien kansantalouksien G7-ryhmää kokoontumaan hätäkokoukseen pohtimaan, miten Afganistanin humanitaarista kriisiä voitaisiin lievittää.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut