Sadevaroitus voimassa maan etelä- ja länsiosissa – vuorokauden sisään saattaa tulla yhtä paljon vettä kuin keskimäärin kuukaudessa

Ilmatieteen laitos kertoo, että tiistai-ilta ja keskiviikon vastainen yö ovat Suomen etelä- ja länsiosissa erittäin sateisia. Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA

Minja Viitanen, Eetu Halonen / STT

Tiistai-ilta ja keskiviikon vastainen yö ovat Suomen etelä- ja länsiosissa erittäin sateisia, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Käytännössä maan koko länsiosassa on Lappia lukuun ottamatta voimassa sadevaroitus.

– Sadekertymät tulevat olemaan hyvin runsaita. Joillain paikoilla voidaan päästä jopa 50 millimetriin, päivystävä meteorologi Mikko Laine sanoo.

– Yleisesti sadekertymät liikkuvat siinä 20–30 millimetrin tienoilla. Näin runsaat sateet ovat varsinkin kaupunkien ongelma, jos sattuvat kohdalle osumaan.

Kaupungeissa vettä kertyy näillä sademäärillä erityisesti notkopaikkoihin. Esimerkiksi teitä voi silloin mennä poikki.

Toistaiseksi eniten vettä on satanut Hangossa ja Turussa, yli 14 millimetriä kummassakin. Sateet nousivat Suomeen tiistaina iltapäivällä Ruotsin eteläosista.

Meteorologi Laineen mukaan nyt nähtävät sademäärät ovat hyvin suuria. Kesäisin Suomessa sataa keskimäärin 60–80 millimetriä kuukaudessa.

– Parhaimmillaan tässä tosiaan lähennellään jo kuukauden sademääriä, Laine toteaa.

Pahimmat sateet ohi huomenna

Runsaiden sateiden lisäksi Ilmatieteen laitos varoittaa kovista tuulista. Tällä hetkellä tuulivaroituksia on voimassa Suomen etelärannikolla. Huomenna tuulivaroitukset laajenevat koko maahan Lappia lukuun ottamatta.

– Puuskissa tuuli voi yltyä 20 metriin sekunnissa maa-alueilla. Kyllä siinä voi jonkin verran puitakin jo kaatua, Laine sanoo.

Sadealue heikentyy ja liikkuu Keski-Suomesta kohti pohjoista huomisen aikana. Lähipäivät näyttävät joka tapauksessa sateisilta, vaikka sademäärät tästä laskevatkin.

– Sateet aiheuttanut matalapaine jää Pohjois-Euroopan ylle pyörimään. Ainakin torstaihin asti on Suomessa vielä hyvin sateista, Laine tuumaa.

Sateet muuttuvat perjantaina yhä enemmän kuuromaisiksi, ja ne harvenevat entisestään viikonlopun aikana.

Myös ensi viikko näyttää Laineen mukaan sateisen pilviseltä.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty