Ulkoministeriö: Kolme Suomen kansalaista evakuoitu Kabulista tämän päivän aikana

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että neljä Suomen kansalaista lisää on saatu turvaan Kabulista tänään. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Kolme Suomen kansalaista lisää on päässyt Kabulista pois kansainvälisillä evakuointilennoilla tiistain aikana. Yhteensä turvaan on päässyt tiistai-iltaan mennessä 21 Suomen kansalaista. Asiasta kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) EU:n ulkoministerien epävirallisen videokokouksen jälkeen tiistaina. Haavisto puhui ensin neljästä turvaan päässeestä, mutta tieto tarkentui tiedotustilaisuuden jälkeen.

Haaviston tiedossa ei ollut, moniko Suomen kansalaisista on jo päässyt Suomeen välilaskujen jälkeen. Hän sanoi monien tulevan kaupallisilla koneilla, eikä Suomen kansalaisiin kohdistu viranomaistoimenpiteitä, joten he voivat mennä suoraan kotiin.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi tiistaina Twitterissä , että Ruotsin lähetystön työntekijät olivat saapuneet yöllä Tukholmaan ja voivat hyvin. Ruotsin lähetystön 19 työntekijää evakuoitiin Kabulista sunnuntai-iltana Qatarin Dohaan.

– Kaikki Euroopan maat ovat aika samanlaisessa tilanteessa kuin Suomikin siinä, että oman maan kansalaisia on pystytty helpommin auttamaan Kabulin lentokentän viidakon lävitse, Haavisto luonnehti.

Afganistanissa on edelleen arviolta joitakin kymmeniä Suomen kansalaisia. Tarkalleen ei ole tiedossa, paljonko heitä on, koska kaikki eivät välttämättä ole jättäneet matkustusilmoitusta.

Lapsiperheitä ei lentokentän kaaokseen

Suomi yrittää kiivaasti saada turvaan myös 170 afganistanilaista, jotka ovat työskennelleet Suomen valtiolle, EU:lle tai Natolle. Tässä luvussa ovat mukana puolisot ja kotona asuvat lapset. Kukaan heistä ei Haaviston tietojen mukaan toistaiseksi ole evakuointilennolle päässyt.

Haaviston mukaan heihin kaikkiin on kuitenkin kontakti. Heihin pidetään jatkuvasti yhteyttä ja heille pystytään antamaan ohjeita. Heidän olinpaikkaansa Haavisto ei kerro turvallisuussyistä.

– Pyrimme mahdollistamaan heille mahdollisimman turvallisen pääsyn lentokentälle, koneisiin ja evakuointiin siitä eteenpäin.

Haaviston mukaan lapsiperheitä ei ohjata lentokentälle sellaisen kaaoksen keskelle kuin kuvista on nähty.

– Pyrimme tekemään tätä niin järjestäytyneesti kuin tässä tilanteessa voi ja olemme hyvin läheisessä yhteistyössä muiden eurooppalaisten maiden ja pohjoismaiden kanssa, joilla on samanlainen tilanne.

------

Juttua on korjattu klo 20.37: Ulkoministeriön mukaan Kabulista on evakuoitu tänään kolme Suomen kansalaista, ei neljä, kuten ulkoministeri Haavisto kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessa.

Kommentoi