STM lähetti aluehallintovirastoille ohjauskirjeen lapsia ja nuoria koskevista koronarajoituksista – "Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia pyrittävä välttämään"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt aluehallintovirastoille ohjauskirjeen lapsia ja nuoria koskevista koronarajoituksista. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt aluehallintovirastoille ohjauskirjeen lapsia ja nuoria koskevista koronarajoituksista.

Kirjeen mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia on pyrittävä välttämään ja niitä on käytettävä viimesijaisesti vasta, jos se on aivan välttämätöntä.

Ohjauskirjeestä kertoi aiemmin Yle .

STM viittaa YK:n lasten oikeuksien sopimukseen, jonka mukaan kaikissa julkisen hallintoviranomaisten toimissa, jotka koskevat lapsia, on otettava huomioon lapsen etu.

– Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa lapset ja nuoret ensin -periaatetta ja sen konkretisoimista rajoitustoimien käytössä ja rajoitustoimien oikeasuhtaisuus- ja välttämättömyysharkinnassa siten, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia pyritään välttämään ja niitä käytetään viimesijaisesti vasta, jos se on aivan välttämätöntä, STM kirjoittaa ohjauskirjeessään.

STM:n mukaan lapset ja nuoret voidaan esimerkiksi yleisötilaisuuksia sekä tilojen käyttöä koskevissa rajoituspäätöksissä rajata käyttäjäryhmänä rajoitustoimien ulkopuolelle ja viestiä tästä aktiivisesti.

– Jos lapsiin ja nuoriin on alueellisen tai paikallisen epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä kohdistaa rajoituksia viimesijaisena toimena, rajoitukset tulisi kohdentaa alueellisesti hyvin paikalliseksi (esimerkiksi työssäkäynti- ja asiointialue) sekä ajallisesti mahdollisimman lyhytkestoiseksi, STM painottaa.

Aluehallintovirastojen koronaohjeista nousi viime viikolla kohu, koska niitä tulkittiin yleisesti niin, että lasten ja nuorten harrastuksia ollaan kieltämässä. Etelä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot kiistivät tuolloin, että ne olisivat kieltäneet mitään harrastustoimintaa.

Kommentoi