EU:n on keskusteltava Afganistanin vallanneen ääriliike Talebanin kanssa, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Hän perustelee asiaa sillä, että Taleban on voittanut sodan.
Borrell kuitenkin painotti, että ei tarkoita keskustelulla Talebanin hallinnon nopeaa virallista tunnustamista.
– Kyse ei ole virallisesta tunnustamisesta, vaan siitä, että heidän kanssaan on tultava toimeen, Borrell sanoi tiistaina.
– Jos haluamme, että 400 ihmistä – EU:n delegaatioille työskennelleet afganistanilaiset ja heidän perheensä – pääsee lentoasemalle, meidän ymmärrettävästi pitää puhua siitä Talebanien edustajille, Borrell havainnollisti.
Useiden lähteiden mukaan lentoasemaa vartioivat talebanit päästävät läpi ulkomaiden kansalaisia, mutta afganistanilaisten on vaikea päästä asemalle.
Borrellin mukaan keskustelut on syytä aloittaa mahdollisimman pian, jotta humanitaarinen ja mahdollinen maahanmuuttoon liittyvä katastrofi voidaan välttää. Hänen mukaansa esille pitää ottaa myös se, miten ulkomaisten, esimerkiksi länsimaita uhkaavien, terroristien paluu Afganistaniin estetään.
EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Afganistanin tilanteesta tiistaina. Saksan ulkoministeri Heiko Maas painotti rauhanomaisen hallinnon vaihdon tärkeyttä.
Maasin mukaan Talebania arvioidaan nyt sen toiminnan perusteella. Teoista riippuu, voiko järjestön lausuntoja uskoa, Maas sanoi.
Venäjä ja Turkki varovaisen toiveikkaita Talebanin suhteen
Venäjä ja Turkki suhtautuvat varovaisen toiveikkaasti Afganistanissa vallan ottaneiden talebanien uuteen hallintoon. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan on myönteistä, että Taleban on ilmoittanut ja hänen mukaansa jo "käytännössä osoittanut" valmiuttaan ottaa toisten mielipiteet huomioon.
– Kannatamme kattavan kansallisen vuoropuhelun aloittamista, johon osallistuvat kaikki Afganistanin poliittiset, uskonnolliset ja etniset ryhmät, Lavrov linjasi Venäjän tv:n haastattelussa.
Myös Nato-maa Turkki ilmoitti tiistaina olevansa tyytyväinen "myönteisistä viesteistä", joita Talebanin taistelijat ovat antaneet vallankaappauksen jälkeen kansainväliselle yhteisölle.
Turkki on keskustellut Talebanin johtajien kanssa monista asioista viime kuukausina. Niihin lukeutuu Turkin tarjous suojella pääkaupunki Kabulin lentokenttää Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen jälkeen.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi nyt Jordanian pääkaupungissa Ammanissa, että Talebanin ensimmäiset kommentit ovat olleet rohkaisevia.
– Olemme tyytyväisiä positiivisiin viesteihin, joita Taleban on antanut ulkomaalaisille, diplomaattisille edustustoille ja Afganistanin omalle väestölle. Toivon, että näemme (saman lähestymistavan) heidän toiminnassaan, Cavusoglu sanoi televisioidussa puheessa.
– Jatkamme vuoropuhelua kaikkien Afganistanin osapuolten kanssa, Taleban mukaan lukien, Turkin ulkoministeri lisäsi.
Venäjän ja Turkin ohella myös Kiina on ilmaissut valmiutensa yhteistyöhön Taleban-hallinnon kanssa.
Kiinan mielestä USA jätti Afganistaniin "hirveän sotkun"
Kiinan mukaan Yhdysvallat jätti taakseen Afganistaniin "hirveän sotkun" levottomuutta ja sisäisiä jakolinjoja vetäytyessään maasta. Ulkoministeriön tiedottajan Hua Chunyingin mukaan tapaus osoittaa, ettei Yhdysvaltain vahvuus ole rakentamisessa vaan tuhoamisessa.
Kiinan kommunistipuolueen valvonnassa oleva Global Times -lehti muistutti eilen Afganistanin osoittavan myös Taiwanille, kuinka epäluotettava liittolainen Yhdysvallat todellisuudessa on.
Kiina pitää Yhdysvaltain tukemaa Taiwania kapinallisena alueena, jonka se on tarvittaessa valmis valtaamaan voimatoimin. Afganistanin Taleban-hallintoon Kiina on puolestaan kertonut olevansa valmis muodostamaan ystävälliset suhteet.
"Nyt on tärkeää oppia tilanteesta"
Neuvostoliiton entinen johtaja Mihail Gorbatshov sanoo, että Yhdysvaltain päätös hyökätä ja lähettää sotilaita Afganistaniin oli huono idea, vaikka Venäjä sitä aluksi kannattikin. Hän varoitti toistamasta Yhdysvaltain hyökkäyksen virheitä.
Neuvostoliiton viimeinen presidentti Gorbatshov kommentoi Afganistanin tilannetta Ria Novosti -uutistoimistolle tiistaina.
– Epäonnistuminen olisi pitänyt myöntää aiemmin. Nyt on tärkeää oppia tilanteesta eikä ainakaan toistaa tällaisia virheitä, 90-vuotias Gorbatshov sanoi.
Yhdysvaltain armeija on ollut läsnä Afganistanissa vuodesta 2001 lähtien. Amerikkalaiset hyökkäisivät, kun Taleban oli kieltäytynyt luovuttamasta Al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen.
Afganistan oli ylikäymätön haaste aiemmin myös Neuvostoliitolle. Gorbatshov lopetti Neuvostoliiton vuosikymmenen kestäneen Afganistanin-sodan vuonna 1989.
Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 tukemaan maan kommunistista hallitusta, jota vastaan muslimisissit taistelivat.
Bush: Vetäytyminen oli virhe
Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush sanoo seuranneensa "syvästi surullisena" tapahtumia Afganistanissa. Bush oli se presidentti, joka lähetti amerikkalaisjoukot Afganistaniin vuonna 2001.
Bush ei kadu lausunnossaan operaation aloittamista, vaan kiittelee amerikkalaisjoukkoja, jotka hänen mukaansa estivät uhrauksillaan terrori-iskut Yhdysvaltoja vastaan kahden vuosikymmenen ajan. Samalla Bush korostaa Yhdysvaltain velvollisuutta evakuoida Taleban-hallinnon uhkaamat afganistanilaiset pois maasta ilman turhia byrokraattisia viiveitä.
Viime kuussa julkaistussa haastattelussa Bush sanoi pitävänsä päätöstä vetäytyä Afganistanista virheenä.
--
Lähteenä myös AFP.